Швейцарія може переглянути свою позицію щодо блокування поставок зброї Україні
Швейцарія може переглянути свою позицію щодо блокування поставок зброї Україні

Швейцарія може переглянути свою позицію щодо блокування поставок зброї Україні

Нижня палата парламенту Швейцарії - Національна рада, розгляне можливість змінити закон про експорт зброї, що може дозволити непрямі поставки в Україну.

Про це пише швейцарське видання Blick, передає Укрінформ.

Згідно з повідомленням, у вівторок Комісія з політики безпеки Нацради здивувала новою пропозицією: Швейцарія може вирішити опосередковано постачати зброю в Україну. Більшість у Комісії хоче внести відповідні поправки до закону про військові матеріали, який досі запобігав такому реекспорту. Для цього вона вносить до Нацради відповідний законопроєкт.

Більшість членів Комісії пропонують пом'якшити заборону на нереекспорт для країн, які мають аналогічні механізми експортного контролю зі Швейцарією та поділяють подібні з нею цінності. Перелік країн додається. Строк дії нововведення має бути обмежений п’ятьма роками для цих обраних країн.

Матеріали можуть бути передані з країни-одержувача до третьої країни, лише якщо ця країна відповідає певним вимогам. Зокрема, вона не повинна серйозно і систематично порушувати права людини. Також не повинно виникнути ризиків, що військова техніка зі Швейцаріїбуде використана проти цивільного населення в третій країні. Якщо третя країна бере участь у збройному конфлікті, реекспорт дозволяється, якщо ця країна реалізує своє право на самооборону, закріплене в міжнародному праві, зокрема, Статуті ООН тощо. Країни-одержувачі повинні самі вирішити, чи передавати військові матеріали.

У статті зауважується, що Швейцарія своєю політикою не знайшла однодумців на Заході. По-перше, не дозволяла Німеччині поставити в Україну боєприпаси швейцарського виробництва, а Данії - колісні бойові машини піхоти; відмовилася повернути німецькому виробнику Rheinmetall 96 танків Leopard 1. А Іспанії не дозволила передати Києву зенітні установки.

Проте ще невідомо, чи підтримає рішення Комісії більшість на пленарному засіданні Національної ради та Ради федеральних земель.

Питання розглядалось фактично відразу після першого Саміту миру, який проходив на швейцарському курорті Бюргеншток.

Як повідомляв Укрінформ, Саміт миру пройшов 15-16 червня на швейцарському курорті Бюргеншток. На ньому обговорювалась ядерна безпека, продовольча безпека та гуманітарний вимір – обмін полоненими та повернення викрадених українських дітей.

Підсумковий документ підписали 80 держав та 4 організації. Пізніше три країни відкликали свої підписи.

Комюніке залишається відкритим для приєднання.

Напрацьовані результати Саміту миру передадуть представниками Російської Федерації.

Теги по теме
Украина Оружие Швейцария
Источник материала
Поделиться сюжетом