Скелети дітей допомогли розгадати причину смерті 70% корінного населення інків у XVI столітті. Фото
Скелети дітей допомогли розгадати причину смерті 70% корінного населення інків у XVI столітті. Фото

Скелети дітей допомогли розгадати причину смерті 70% корінного населення інків у XVI столітті. Фото

Археологи розкопали в Перу два поховання дітей інків XVI століття з ознаками віспи. Науковці припускають, що ця знахідка свідчить про те, що страшна хвороба швидко поширювалася серед племен при контакті з європейцями та вбила близько 70% корінного населення.

Завдяки цьому відкриттю вчені заявляють, що зможуть розгадати інформацію про найдавніші інфекційні захворювання, пов’язані з європейською колонізацією. А також про реакції інків на колонізацію, пише Livescience.

Науковці були приголомшені знахідкою в маленькому рибальському містечку на північно-західному узбережжі Перу. На тамтешньому ранньоколоніальному кладовищі Уанчако розкопали тіла двох малюків півторарічного віку. На скелетах дітей є явні признаки руйнівного впливу віспи.

Кладовище Уанчако пов’язане з колоніальною церквою, яка була однією з найдавніших у регіоні, побудованою іспанцями між 1535 і 1540 роками. Тамтешні 120 поховань, які представляють раннє колоніальне населення, відображають початкові культурні зміни колоніалізму 1540 року. Зокрема на скелетах можна знайти очеретяні хрести та скляні намистини, які були введені у ритуальні поховання корінного населення європейцями.

Проте досі було невідомо про те, що інки хворіли на віспу. Вірус вітряної віспи був загальновідомою причиною смерті в Америці. Але оскільки знаки цієї смертельної хвороби присутні на знайдених скелетах дітей інків, вочевидь, цей вірус прибув на північний захід Перу разом з Франсіско Пісарро та його солдатами наприкінці 1530-х років. Це пояснює той відомий факт, що до 1620 року населення інків скоротилось на 70%. Зважаючи на те, що інформації про перші роки європейських контактів у Перу практично немає, археологічні роботи на цих землях є вкрай важливими для розуміння контакту корінного населення з колонізаторами.

За дослідженнями науковців, зі 120 ранніх розкопаних колоніальних поховань кладовища Уанчако 90 – це діти. Приблизно 60% із них були віком до 5 років. Ці жахаючі цифри свідчать про наявність смертоносного захворювання в Перу.

На двох досліджених скелетах півторарічних малюків науковці виявили численні ушкодження в суглобах плечей, ліктів, зап'ястків, стегон, колін і щиколоток. Руйнування кісток, схожих на нори комах, є типовими для інфекції під назвою Variolosa osteomyelitis, яка провокується вірусом віспи.

Лікарі наголошують, що далеко не всі люди, які хворіли на віспу, мають ушкодження кісток. У дітей до 5 років цей показник становить до 20%. Тож через дослідження скелетів важко точно встановити скільки насправді інків стикнулись із вірусом віспи. Проте розкопки у Перу все ж важко переоцінити, адже це перші яскраво виражені випадки різновидного остеомієліту, виявлені в Південній Америці.

Відомо, що віспа існує щонайменше три тисячоліття. Найдавніші докази появи цього смертельного захворювання були знайдені на шкірі єгипетських мумій. Хвороба спричиняла численні епідемії, що призвели до мільйонів смертей. Зупинити цю страшну недугу вдалось в 1980 році завдяки всесвітній кампанії з вакцинування.

Біоархеолог з Університету Хемлайн у Міннесоті Христина Чинкель наголосила, що незважаючи на те, що дослідники знають, як віспа вплинула на стародавні культури, все ж бракує перевірений даних про невеликі епідемії. Зокрема інформації про те, як ця хвороба впливала на віддалені корінні населення.

"Якщо ми почнемо виявляти більше таких випадків, зможемо краще зрозуміти, як поширювалися хвороби та де відбувалися спалахи протягом раннього колоніального періоду", – сказала Чінкель.

Раніше OBOZ.UA писав про те, що археологи знайшли підказки про загублену колонію Роанок, таємниця якої століттями мучила дослідників.

Також OBOZ.UA відкрив завісу містичної загадки: чи справді гробниці фараонів у Єгипті було проклято?

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом