Соєвий соус - візитка Азії
Соєвий соус - візитка Азії

Соєвий соус - візитка Азії

З поширенням азіатської кухні серед європейців, світ дізнався багато нового та цікавого про культуру та кулінарні звички японців. Хто не чув про соєвий соус? Це єдиний соус, історія якого сягає більше ніж 2000 років. Це зараз його виробляють промисловим способом з додаванням консервантів. А колись його ферментували шляхом замочування соєвих бобів разом з зернами пшениці. Суші в Ужгороді неможливо уявити без соєвого соусу, тому до вибору соусу треба віднестися відповідально. Тож, розповімо про особливості 

Як винайшли соєвий соус?

Соєвий соус часто вважають японською спецією, адже настільки близько він пов’язаний з суші та ролами. Проте приправу винайшли у Китаї ще 2000 років тому буддійські монахи. Вони не вживали ні м’ясо, ні молочні продукти, і щоб якось урізноманітнити їжу, стали готувати її з сої. 

Це були соєве м’ясо, соєве молоко тощо. А потім стали готувати й соєвий соус. А оскільки сіль на той час була дуже дорогою, і прості селяни не мали можливості її придбати, то соєвий соус набув широкої популярності. Готували його шляхом ферментування риби й бобів сої. Потім цей винахід перейняли японці. А в Європі соєвий соус з’явився в 17 столітті завдяки голландцям, які на той час активно торгували з Японією. 

Види соєвого соусу

На сьогодні існує велика кількість різновидів соєвого соусу. Серед основних видів виділяють наступні:

  • Темний соус готують з ферментованих соєвих бобів, карамелізованого цукру, солі. Має він насичений, глибокий смак з нотками солоної карамелі та темно-коричневий колір. При смаженні продуктів темний соєвий соус потрібно додавати наприкінці приготування, інакше він може пригоряти. 
  • Світлий соус готується ідентично до темного, але без використання карамелізованого цукру. Тому він і світлого кольору. Такий соєвий соус має більш ніжний смак. Японці використовують його для суші та морепродуктів, а також додають його до страв під час смаження. 
  • Пресований соєвий соус це дуже зручно та економно. Він являє собою густий концентрат у вигляді пасти, від якої відламують шматочки, розводять водою та використовують за призначенням. 

Як використовують соєвий соус?

Крім того, що соєвий соус подають до суші та ролів як спецію, його можна використовувати для приготування різних страв. Соєвий соус входить до складу маринаду для приготування м'яса, курки, риби. Можна додавати у якості заправки до салатів. Деякі фахівці-дієтологи радять замінювати сіль на соєвий соус. Адже на відміну від шкідливої солі, соєвий соус містить велику кількість корисних речовин. Серед них: цинк, залізо, вітамін С, ізофлавоноїди, амінокислоти, антиоксиданти. 

Ось така цікава історія соєвого соусу. Як бачимо, без нього неможливо уявити будь-яку страву з азійської кухні. Головне, щоб соєвий соус був найвищої якості. До речі, кухарі Pronto використовують соєвий соус, виготовлений японськими виробниками.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
Поделиться сюжетом