Столтенберг на зустрічі з Байденом розповів про рекордні оборонні видатки членів НАТО
Столтенберг на зустрічі з Байденом розповів про рекордні оборонні видатки членів НАТО

Столтенберг на зустрічі з Байденом розповів про рекордні оборонні видатки членів НАТО

Генсек НАТО Єнс Столтенберг під час зустрічі з президентом США Джо Байденом заявив, що в 2024 році оборонні видатки європейських членів Альянсу і Канади зростуть на 18%, а 23 члени Альянсу цього року витратять на оборону 2% ВВП або більше.

Джерело: Столтенберг під час зустрічі з Байденом у Білому домі, повідомляє сайт НАТО, сайт Білого дому

Пряма мова Столтенберга: "Сьогодні ми можемо оприлюднити нові цифри щодо оборонних витрат. Вони показують, що в Європі і Канаді члени Альянсу цього року збільшують оборонні видатки на 18%. Це найбільше зростання за останні десятиріччя.

А 23 члени Альянсу цього року витратять на оборону 2% ВВП або більше. Це більш ніж удвічі більше (країн – ред.), ніж чотири роки тому, і демонструє, що європейські члени Альянсу і Канада справді активізуються і беруть на себе свою частку спільної відповідальності за захист усіх нас в Альянсі НАТО".

Деталі: Генсек НАТО також подякував Байдену за "сильне лідерство щодо України" і привітав підписання двосторонньої безпекової угоди між США та Україною.

"Європейські члени Альянсу також посилюють військову підтримку України. І я очікую, що коли ми зустрінемось тут наступного місяця (на саміті НАТО – ред.), ми домовимось про те, що НАТО відіграватиме провідну роль у наданні безпекової допомоги і тренувань, а також про те, що члени Альянсу погодяться посилити фінансову і військову підтримку України", - сказав він, додавши, що "це зменшить навантаження на Сполучені Штати".

Столтенберг наголосив, що чим сильнішою буде підтримка союзниками України, "тим швидше ця війна може закінчитися, тому що тим швидше президент Путін (правитель РФ Володимир Путін – ред.) зрозуміє, що він не зможе нас перечекати".

У свою чергу, Байден "привітав кроки союзників по НАТО на підтримку України", повідомляє сайт Білого дому.

Зазначається, що Байден і Столтенберг "обговорили значний прогрес у сфері оборонних видатків, в тому числі те, що рекордні 23 члени Альянсу досягнуть встановленого в НАТО двовідсоткового порогу видатків, що є більш ніж двократним збільшенням з часу вступу на посаду президента Байдена". 

Столтенберг перебуває з тижневим візитом у Північній Америці. У вівторок він зустрінеться з державним секретарем Ентоні Блінкеном і проведе зустріч із сенаторами. У середу Столтенберг вирушить до Оттави, де зустрінеться з прем'єрміністром Канади Джастіном Трюдо. У четвер він повернеться до Вашингтона, де зустрінеться з радником з національної безпеки Джейком Салліваном і членами Конгресу США.

Що передувало: Раніше в понеділок під час виступу в аналітичному центрі Wilson Center у Вашингтоні Столтенберг повідомив, що цього року понад 20 держав-членів НАТО витратять щонайменше 2% ВВП на оборону.

Источник материала
Поделиться сюжетом