Три в одному: Airbus представив концепцію безпілотника-компаньйона бойових літаків Wingman Nex-Gen
Три в одному: Airbus представив концепцію безпілотника-компаньйона бойових літаків Wingman Nex-Gen

Три в одному: Airbus представив концепцію безпілотника-компаньйона бойових літаків Wingman Nex-Gen

Компанія Airbus Defence and Space представила концепт нового БПЛА Wingman Nex-Gen, призначеного для супроводу винищувачів Eurofighter.

Як зазначено у заяві, текст якої розміщено на офіційному порталі знаного лідера європейського авіабудування Airbus, концептуальну модель було продемонстровано на міжнародній виставці ILA у Берліні, повідомляє АрміяInform.

Дрон виступатиме у ролі так званого «веденого» — безпілотника, керованого з борту винищувача, за яким він закріплений. Дрон призначений для виконання місій, які мають підвищений ризик.

«ВПС Німеччини заявили про явну потребу в БПЛА, який зможе підтримувати місії пілотованих винищувачів, перш ніж майбутня бойова авіаційна система FCAS (перспективний літак) стане у стрій до 2040 року», — зазначив Майкл Шолхорн, генеральний директор Airbus Defense and Space.

Цей безпілотний літальний апарат виконуватиме завдання підвищеної небезпеки, які можуть загрожувати літакам із льотчиками.

Ця модель демонструє такі потенційні функції, як скритність, інтеграція озброєння, вдосконалені датчики та рішення для підключення. Хоча не всі представлені функції можуть бути запущені у виробництво, модель є одночасно основою та каталізатором для майбутнього проєктування та розробки Wingman.

«Ми продовжимо розвивати та доводити до досконалості цю модель, щоб, зрештою, запропонувати ПС Німеччини доступне за ціною рішення з характеристиками, необхідними для максимального ефекту та збільшення потужності парку винищувачів до 2030-х років», — розповіли в компанії.

Завдання веденого безпілотника варіюватимуться від розвідки до знищення наземних чи повітряних цілей високоточними боєприпасами або ракетами, і це відбуватиметься під управлінням льотчиків пілотованих літаків, які будуть у ролі командних винищувачів.

Ці льотчики зберігають за собою право ухвалювати остаточні рішення.

Як свідчить компанія Airbus, попри те, що нині не всі заявлені функції готові, модель служить основою для розробки вимог до майбутніх поколінь безпілотних літальних апаратів Wingman. Тому новий концепт має пройти тривалий шлях, перш ніж він підніметься в небо.

Навесні Airbus показала партнерам концептуальний напівлітак-напіввертоліт Racer. Як розповідала АрміяInform, новий гелікоптер поєднує гвинт, що несе, з пропелерами на крилах і призначається для служб екстреного реагування. При цьому Racer здатний літати зі швидкістю понад 400 км/год.

Источник материала
Поделиться сюжетом