Україна отримає майже 400 млн доларів на допомогу біженцям та ВПО: хто надасть гроші
Україна отримає майже 400 млн доларів на допомогу біженцям та ВПО: хто надасть гроші

Україна отримає майже 400 млн доларів на допомогу біженцям та ВПО: хто надасть гроші

Україна отримає від партнерів додаткову допомогу на відновлення енергетики та гуманітарні цілі. Зокрема, США нададуть 1,5 млрд доларів, які будуть направлені через USAID і Державний департамент.

Про це повідомив голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ("Слуга народу"). Він зазначив, що з цих грошей, зокрема:

  • 500 млн доларів (на додаток до раніше анонсованих 324 млн доларів) підуть на ремонт та відновлення енергетичної інфраструктури;
  • 379 млн доларів – на гуманітарну допомогу "для біженців, ВПО та постраждалих громад та задоволення їх першочергових потреб";
  • 300 млн доларів – на підтримку сектору громадянської безпеки. Йдеться про "закупівлю та постачання обладнання для прикордонної служби та правоохоронних органів".

Крім того, наголошується, прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере повідомив, що його країна виділить Україні 103 млн доларів на невідкладні потреби енергетичного сектора. Насамперед, "у найбільш постраждалих та вразливих регіонах".

Україну врятували від фінансової прірви

Зі свого боку, нардеп Ярослав Железняк ("Голос") раніше пояснив: кредит на 50 млрд доларів, який Україна отримає від країн G7 ("Великої сімки"), фактично врятував країну від фінансової прірви, в якій вона могла опинитися в 2025 році. Адже на момент ухвалення рішення для успішного проходження наступного року Україні не вистачало 10-15 млрд доларів. Річ у тім, що на 2025 рік Україна мала:

  • близько 3 млрд доларів фінансування від МВФ;
  • 12,5 млрд євро від ЄС;
  • "по кілька мільярдів від інших держав" – причому без чітких домовленостей.

"А потреба на зовнішнє фінансування – десь 32-35 млрд доларів. І ось цю різницю в 10-15 млрд доларів досі було покривати нічим. А зараз є. Це рішення нас просто врятувало від фінансової прірви наступного року", – констатував нардеп.

Як повідомляв OBOZ.UA, повертати ж цей кредит, по суті, буде Росія. Кредитори отримуватимуть гроші за рахунок прибутку від арештованих активів Росії в ЄС, США та країнах-партнерах.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом