В Україні потрібно спростити та прискорити антидемпінгові процедури - депутат
В Україні потрібно спростити та прискорити антидемпінгові процедури - депутат

В Україні потрібно спростити та прискорити антидемпінгові процедури - депутат

Для захисту внутрішнього ринку від недобросовісного імпорту Україні потрібно спростити та прискорити процедури антидемпінгового розслідування.

Як передає Укрінформ, на цьому під час засідання Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку наголосив народний депутутат, заступник голови комітету Дмитро Кисилевський.

«…у 2022 році відʼємне сальдо торгівлею товарами в України було 11 мільярдів доларів, а у 2023 - безпрецедентні «мінус» 27 мільярдів доларів. Якщо в попередні роки це компенсувалося позитивним сальдо в експорті послуг, то в період воєнного стану у секторі послуг також почав переважати імпорт. У результаті, за підсумками 2023 року, ми отримали відʼємний баланс за торгівлею товарами та послугами на 37 мільярдів доларів», - зазначив депутат.

На переконання Кисилевського, одним з інструментів торговельного захисту є антидемпінгові заходи щодо імпорту. Проте в Україні їх використовують недостатньо. Так, наразі у нас запроваджено 35 антидемпінгових та інших заходів щодо імпорту. Для порівняння, за даними СОТ, США застосовують 520 антидемпінгових заходів, Індія - 337, Бразилія - 175, Туреччина - 145, Китай - 141, Аргентина - 137, ЄС - 130.

Для поліпшення ситуації депутат пропонує максимально спростити та прискорити процедури антидемпінгових і інших розслідувань в інтересах українських виробників. Крім того, потрібно переглянути роботу Комісії з розгляду звернень українських виробників, яка має збиратися регулярно і напрацьовувати відповідні рішення «як годинник».

Як повідомлялося, за даними Держстату, у січні-квітні 2024 року Україна імпортувала товарів на 21,92 млрд дол. США, що на 7,6% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Водночас експорт українських товарів збільшився на 0,3%, до 13,45 млрд доларів.

Фото: Фейсбук Dmytro Kysylevskyy

Источник материала
Поделиться сюжетом