Угорський опозиціонер Мадяр висловився про постачання зброї Україні
Угорський опозиціонер Мадяр висловився про постачання зброї Україні

Угорський опозиціонер Мадяр висловився про постачання зброї Україні

Угорський опозиціонер Мадяр висловився про постачання зброї Україні

Він назвав Путіна агресором і визнав право України на самозахист.

Обраний євродепутатом угорський опозиціонер Петер Мадяр заявив, що не підтримує надсилання зброї в Україну, пише Politico.

«Ми поділяємо позицію уряду [Будапешта]: ми не надсилатимемо війська чи зброю в Україну з Угорщини. Ви знаєте, яка чутлива ситуація в Угорщини у цій війні», — сказав Мадяр журналістам після того, як Європейська народна партія ( ЕРР) проголосувала за прийняття у групу сімох депутатів Європарламенту  партії Мадяра «Тиса».

Включення до групи нових депутатів від Угорщини спонукало іншого депутата Європарламенту від Угорської Християнсько-демократичної народної партії — Дьордя Хелвені, який балотувався в спільному списку кандидатів із членами Європарламенту від «Фідес» прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана на виборах до ЄС, вийти з ЕРР. Мотивом цього вчинку, за його словами, стала «доктрина війни», яку підтримує група.

Керівництво ЕРР, зокрема президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн і голова партії Манфред Вебер, умовою для прийняття будь-яких нових депутатів Європарламенту в ЕРР поставили підтримку України. Минулого тижня Вебер провів в Угорщині прямі переговори з Мадяром.

«Я думаю, що ЕРР розуміє особливу, делікатну ситуацію Угорщини в цій війні. Але ми будемо підтримувати український народ усіма іншими способами та інструментами», — сказав Мадяр, який досі не повідомив, чи має намір посісти своє місце в Брюсселі або залишитися в національній політиці.

Водночас він підтримав право України на самооборону, та назвав президента Росії Владіміра Путіна агресором і заявив, що незалежність і суверенітет України знаходяться під міжнародним захистом.

«Усе, що він говорить про Україну та війну, пропагандистська машина Орбана використовує проти нього. Тож цілком зрозуміло, чому він розважливо ставиться до цього», – прокоментував позицію угорського опозиціонера речник ЕРР.

Угорський політик Петер Мадяр, який донедавна не мав власної партії, став найпопулярнішим представником опозиційних сил в країні і може скласти серйозну конкуренцію прем'єр-міністру Віктору Орбану. 

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны