Відбудова України - 2024
Відбудова України - 2024

Відбудова України - 2024

Підсумки Ukraine Recovery Conference у Берліні. Демографічна ситуація в Україні після війни. Харків: заняття з мозаїки для дітей та «Лавка деокупації».

АНАЛІТИКА УКРІНФОРМ

Результат конференції URC2024 в Берліні: угоди на 16 млрд євро

У Німеччині пройшла третя Міжнародна конференція з питань відновлення Ukraine Recovery Conference 2024. Що вона дала?

Членство в ЄС, зброя та засоби протиповітряної оборони, підтримка зруйнованої енергетики, залучення нових інвестицій. Участь у Конференції взяли понад 2 тисячі осіб із більш як 60 країн світу. Усього за підсумками Конференції було укладено 110 міжнародних угод на загальну суму, за оцінками німецької сторони, на 16 млрд євро. Укрінформ підсумував результати.

Берлін. Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Звісно, основним акцентом події стала потреба у відновлені української енергетики, адже російські ракетні удари навесні цього року знищили 50% генеруючих потужностей України.

Також багато країн анонсували передачу нового озброєння для України. Серед усього іншого – системи Patriot, Iris-T SLM, Gepard, ракети та артилерійські боєприпаси.

Берлін. Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

ПІДТРИМКА СОЮЗНИКІВ

Саміт G7: Росія повинна відшкодувати Україні збитки на $486 мільярдів

Держави G7 шукають законних способів, як примусити Росію відшкодувати Україні заподіяних війною збитків на суму щонайменше $486 мільярдів.

Учасники саміту G7 в Італії . Фото з сайту Президента України

З цією метою лідери G7 офіційно домовилися запустити механізм надзвичайних кредитів щодо прискорення доходів для України (ERA), "аби надати Україні близько $50 мільярдів додаткового фінансування до кінця року". Зазначена сума виплачуватиметься кількома каналами, які спрямовуватимуть кошти на військові й бюджетні потреби України, а також потреби на її відбудову.

РЕПОРТАЖ УКРІНФОРМ

Харківська «Файна мозаїка»: віднайти спокій та перезавантажитися

У місті, що потерпає від російських авіаударів, подружжя Маша Коган і Олександр Бондаренко проводять благодійні арт-заняття для дітей.

Харків. Фото: В’ячеслава Мадієвського, Укрінформ

Яскраві шматочки складаються у фрагменти, а далі – у цілі картини. Одну з останніх спільних робіт харків’ян у травні встановили біля художнього музею. Як створюється мозаїка з керамічної плитки, де її можна використовувати у міському просторі та як вона допомагає лікувати душі, митці розповіли кореспондентам Укрінформу.

Олександр Бондаренко, Харків. Фото: В’ячеслава Мадієвського, Укрінформ

Заняття для дітей у майстерні благодійні. На матеріали подружжя витрачає власні кошти, а коли геть сутужно, просять небайдужих задонатити. Радіють, коли вдається знайти в магазинах продукцію за суттєво зниженою ціною.

Майстерня “Файна мозаїка”, Харків. Фото: В’ячеслава Мадієвського, Укрінформ

ІНТЕРВ’Ю

Не виключаю повоєнного бебі-буму в Україні, - Людмила Черенько, демографиня

Якими ми вийдемо з Великої війни? Що вона змінить? Роздуми Людмили Черенько, демографині, докторки економічних наук, завідувачки відділу дослідження якості життя Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України, на стику різних дисциплін є дуже цікавими. І головне – оптимістичними, бо завжди краще знати, що стакан наполовину повний, аніж наполовину порожній. Читайте вінтерв'ю.

Київ. Фото: Руслан Канюка, Укрінформ

НОВИНИ ВІДБУДОВИ

  • Канада виділить Україні більше 15 млн дол. США на відновлення пошкодженої російськими обстрілами енергетичної інфраструктури
  • Норвегія надаєУкраїні понад $73 мільйони на відновлення енергетики
  • Бельгійська агенція виділяє €8,6 мільйона на укриття та реконструкцію закладів освіти Київщини
  • Данія надасть Миколаєву ще €33,5 мільйона на відновлення інфраструктури та освітні програми
  • UNICEF надасть Запорізькій областіпонад $3 мільйони на важливі проєкти з відновлення
  • В Україні створили Групу з координації міжнародної допомоги для відновлення енергосистеми

ВІДЕО УКРІНФОРМ

Україна має намір побудувати до 1 ГВт газової маневреної генерації до кінця року. Таку заяву зробив президент України Володимир Зеленський у Берліні. Чи допоможе це зменшити дефіцит електроенергії, чи достатньо часу на зведення об’єктів нової газової генерації, скільки на це все потрібно коштів та хто фінансуватиме цей проєкт, — Укрінформ розпитав експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука.

ФОТО УКРІНФОРМ

У Харкові відкрилася «Лавка деокупації», де продають овочі та мед з визволених сіл Ізюмщини

Уся продукція — від жителів зруйнованих окупаційною армією сіл Студенок і Довгеньке. Більше фото за посиланням. 

Фото: Юлія Байрачна, Укрінформ

Стежте за новинами про відбудову – підпишіться на нашу щотижневу розсилку. Щовівторка ви будете отримувати усі головні тексти, фото та відео про відновлення України. Якщо вам сподобалося, порекомендуйте нас друзям, щоб спільнота зацікавлених людей зростала.

Наступний лист з новинами відбудови України очікуйте 25 червня.

Источник материала
Поделиться сюжетом