Зараз Земля технічно не обертається навколо Сонця: що відбувається насправді
Зараз Земля технічно не обертається навколо Сонця: що відбувається насправді

Зараз Земля технічно не обертається навколо Сонця: що відбувається насправді

Жодних приводів для паніки немає, адже з нашою планетою, і тим більше з нашою зіркою, нічого не сталося. Це просто фізика.

Різні зображення Сонячної системи, де показано траєкторії руху планет навколо Сонця, показують не зовсім правильну інформацію. Якщо бути точнішим, то таким чином спрощується зображення орбіт планет. Технічно, навіть зараз, коли ви це читаєте, Земля не обертається навколо Сонця. Що ж відбувається насправді? Про це пише IFLScience.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Часто траєкторії руху планет Сонячної системи навколо Сонця зображують так, як це показано на відео нижче. Але це дуже спрощена версія того, що відбувається насправді.

Сонце справді є наймасивнішим об'єктом у Солоній системі, що має найбільшу гравітацію. Але гравітаційний вплив можуть чинити різні об'єкти один на одного. Наприклад, Земля має гравітацію, і ми її відчуваємо, тобто планета чинить свій вплив на нас. Але люди зі свого боку також мають крихітний гравітаційний вплив на Землю.

Уявіть собі невелику зірку, яка обертається навколо більш масивної зірки. Насправді в такій системі зірки обертаються навколо спільного центру мас, який називається барицентром. І такий барицентр існує скрізь, де більше одного об'єкта, незалежно від маси та розміру об'єктів у системі.

Для того, щоб краще розуміти природу Сонячної системи зі шкільної лави нам кажуть, що всі планети обертаються навколо Сонця. Але барицентр Сонячної системи розташований поруч із Сонцем, тобто об'єктом з найбільшою масою і гравітацією. Але гравітаційний вплив таких величезних планет, як Юпітер і Сатурн, а також їхній орбітальний рух, не дозволяють барицентру перебувати всередині Сонця. Тому Земля в цей самий момент технічно не обертається навколо Сонця, адже барицентр перебуває поруч із нашою зіркою. І все ж іноді, якщо точніше, то дуже рідко, загальний центр мас збігається з центром Сонця.

Навіть Місяць обертається технічно не навколо Землі, а навколо точки, яка знаходиться на відстані приблизно 5 тисяч км від центру нашої планети. Але ця відстань поступово збільшується, адже Місяць віддаляється від нас. Хоча ці факти, ймовірно, мало вплинуть на ваше життя, це, тим не менш, є нагадуванням про те, що майже все трохи складніше, ніж вас, імовірно, вчили в школі.

Як уже писав Фокус, з'ясувалося, наскільки важкою може бути частинка світла, що не має маси. Вчені змогли визначити верхню межу маси фотона. Її наявність буде говорити про абсолютно нову фізику.

Також Фокус писав про те, що місячний зонд NASA зробив знімок посадкового модуля "Чан'е-6", який розташований на зворотному боці Місяця. Саме цей модуль зміг зібрати цінні зразки місцевої породи, щоб відправити їх на Землю. Незабаром капсула зі зразками прибуде на нашу планету і вчені вперше в історії зможуть дослідити каміння з темного боку Місяця.

Теги по теме
Космос Земля
Источник материала
Поделиться сюжетом