Про те, яких правил слід дотримуватися, аби уникнути захворювання, у Фейсбуці повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.
"Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті. При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря", - йдеться у повідомленні.
Як зазначають в МОЗ, джерелом збудника інфекції є людина, що захворіла, або носій вібріонів.
Холерний вібріон може жити:
- у забрудненій воді при низьких температурах та у морській воді — 2 тижні і більше;
- у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів;
- на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин;
- у кишківнику окремих річкових та морських тварин — декілька місяців.
Щоб уникнути захворювання, в МОЗ радять дотримуватися простих правил:
- не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі;
- не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
- дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
- використовуйте чисту воду (за можливості бутильовану);
- мийте овочі і фрукти перед вживанням;
- ретельно проварюйте чи просмажуйте їжу перед вживанням.
У МОЗ поінформували, що ВООЗ адаптувала для медичних працівників мобільний застосунок Cholera Control, який допоможе реагувати на можливі випадки холери і визначити схему лікування пацієнта. Завантажити додаток можна за посиланням: AppStore: https://cutt.ly/VwcCBW4O Google Play: https://cutt.ly/JwcCBJBC
Як повідомляв Укрінформ, з 1 червня до 1 жовтня в Україні діє щорічний посилений сезон спостереження за холерою.
Також під час останнього засідання Державної комісії ТЕБ та НС керівники місцевої влади, представники департаментів охорони здоровʼя та центрів контролю і профілактики хвороб (далі — ЦКПХ) в областях отримали доручення щодо забезпечення населення якісною питною водою, наявності на підприємствах водопостачання запасу реагентів, знезаражувальних засобів і реактивів для очищення та знезараження; періодичності проведення моніторингу якості та безпечності питної води, що подається населенню тощо.
Фото: Shutterstock