Підсумки 20.06: Знеструмлення і нові пріоритети
Підсумки 20.06: Знеструмлення і нові пріоритети

Підсумки 20.06: Знеструмлення і нові пріоритети

Росіяни завдали сьомого з 22 березня масованого удару по енергооб’єктах України; США підтвердили передачу Україні всіх вироблених ракет для систем ППО Patriot і NASAMS. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Минулої ночі внаслідок атаки армії РФ пошкоджені об’єкти цивільної енергетичної інфраструктури у чотирьох областях України. Пошкоджено обладнання об’єктів енергетичної інфраструктури у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Київській областях.

Під час атаки було поранено сім енергетиків. Вони перебувають в лікарні з травмами різного ступеня важкості, один у важкому стані.

Внаслідок нічної російської атаки в областях України було збільшено обсяг обмежень споживання електроенергії. А місто Херсон було майже повністю знеструмлено після російського обстрілу.

Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, яка була присвячена єдиній темі – енергетичній безпеці. Рішенням Ставки доручили уряду розробити умови, що спростять для людей встановлення сонячних панелей та акумуляторів. З податковими та митними пільгами, спеціальними кредитними програмами.

Румунія передасть Україні систему протиповітряної оборони Patriot. В адміністрації президента країни зазначили, що, враховуючи “значне погіршення безпекової ситуації в Україні внаслідок постійних і масованих атак Росії, особливо на енергетичний сектор, а також регіональні наслідки цієї ситуації, зокрема на безпеку Румунії, у тісній координації разом із союзниками члени Ради вирішили передати Україні систему Patriot”.

Американський уряд ухвалив важливе рішення: змінити пріоритети у наданні союзникам, зокрема, ракет для Patriot і NASAMS, щоб вони насамперед надходили Україні. Зміна пріоритетів не стосується програм взаємодії США з Ізраїлем і військової допомоги Тайваню.

Україна і Єврокомісія продовжили дію “транспортного безвізу” на рік із можливістю його автоматичної пролонгації до кінця 2025 року. Вантажні автоперевезення з України до ЄС та з Євросоюзу в Україну і далі не потребуватимуть спеціальних дозволів. При цьому оновлена угода передбачає низку взаємних зобов’язань щодо наявності ліцензій на перевезення та маркування вантажівок.

Новий пакет передбачає нові заходи, а також посилює дію запроваджених раніше санкцій, закриваючи можливі лазівки для Росії. Обмеження стосуються російського скрапленого природного газу (СПГ) і транспортування російської нафти. Також більш жорсткі обмеження будуть запроводжені на ведення бізнесу дочірніми компаніями країн ЄС у Росії. До санкційних списків увійдуть нові фізичні та юридичні особи з РФ.

Верховна Рада на пленарному засіданні підтримала у цілому законопроєкт про перезапуск Бюро економічної безпеки. Одна з головних новацій полягає у зміні порядку призначення та звільнення директора БЕБ. Якщо за чинною редакцією закону конкурсну комісію формують РНБО і Верховна Рада, то після ухвалення змін це право перейде до Кабінету міністрів, причому половину складу комісії призначатимуть на підставі пропозицій міжнародних та іноземних організацій, які надають Україні технічну допомогу у сфері запобігання і протидії корупції, реформи органів правопорядку.

На мисі Чауда у тимчасово окупованому Криму прогриміли вибухи. За попередньою інформацією вибухнув боєкомплект. Відомо, саме з мису Чауда російські окупанти часто запускають безпілотники для атак по Україні.

Смертельні випадки під час хаджу підтвердили Єгипет, Малайзія, Пакистан, Індія, Йорданія, Індонезія, Іран, Сенегал, Туніс та Іракський Курдистан, хоча у багатьох випадках влада не назвала причину загибелі своїх громадян. На початку тижня Національний метеорологічний центр країни повідомив про максимальні +51,8°Cу Великій мечеті у Мецці.

Зауроптерозаври, до яких належали нотозаври, були стародавніми водними рептиліями, що існували близько 180 мільйонів років у мезозойську еру. Нотозаври мешкали на Землі у тріасовому періоді, першому періоді ери динозаврів, від 251 до 200 мільйонів років тому. Раніше вважалося, що ці істоти існували лише в Північній півкулі, адже їхні рештки зазвичай знаходили в Європі, Китаї, країнах Близького Сходу, США та Канаді.



Теги по теме
США Владимир Зеленский Евросоюз прогноз погоды Крым Смерть ученые энергетика Транспорт
Источник материала
loader
loader