Ще одна індексація: чи очікувати пенсіонерам підвищення до кінця 2024 року
Ще одна індексація: чи очікувати пенсіонерам підвищення до кінця 2024 року

Ще одна індексація: чи очікувати пенсіонерам підвищення до кінця 2024 року

Чи буде ще одна індексація до кінця 2024 року

У розмові з 24 Каналом експерт з питань щодо пенсійного забезпечення Сергій Коробкін розповів, що до кінця цього року не передбачена ще одна індексація пенсійних виплат.

Сергій Коробкін

Експерт з питань щодо пенсійного забезпечення

Наразі лише одне підвищення в поточному році по індексації. Водночас є ще індивідуальні перерахунки. Наприклад, буде разова виплата військовим ветеранам до пенсії у День Незалежності.

Відповідно до Постанови Кабміну, до 24 серпня 2024 року ветеранам війни буде виплачена разова грошова допомога:

  • особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім в'язням концентраційних таборів, гетто тощо, визнаних особами з інвалідністю: I групи – 3 100 гривень, II групи – 2 900 гривень та III групи – 2 700 гривень;
  • учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім в'язням концентраційних таборів, гетто тощо, також дітям, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їх батьків – по 1 000 гривень;
  • особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, – по 3 100 гривень;
  • членам сімей загиблих ветеранів війни, дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, які не одружилися вдруге, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, – по 650 гривень;
  • учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто тощо, особам, яких було насильно вивезено на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога – по 450 гривень.

Що передбачає нова пенсійна реформа

Ще раніше для 24 Каналу перша заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак розповіла, що в Україні можуть запровадити нову пенсійну реформу. Мета її полягає у тому, щоб для всіх пенсіонерів був єдиний страховий принцип нарахування пенсії.

Дарина Марчак пояснює, як реформа може вплинути на нарахування, які пов'язані з понаднормовим стажем та індексацією виплат.

Дарина Марчак

Перша заступниця міністра соціальної політики

Наприклад, якби ви мали до 60 років – 35 років стажу, а потім за власним бажанням вирішили не виходити на пенсію, а працювати ще 5 років, то виходячи сьогодні на пенсію, ваша пенсія за 40 років стажу і при середній зарплаті склала б 5 424 гривень + підвищення 1 636 гривень за 5 років відстрочення виходу на пенсію (30% від суми пенсії, по 0,5% за місяць відстрочки — цей принцип обрахунку збережеться після реформи).

Відтак загальна сума пенсії склала б трішки більше, ніж 7 000 гривень. Це 61,2% від середньої зарплати, з якої сплачено ЄСВ за попередній рік після вирахування податків.

Які доплати за понаднормовий стаж:

  • Хто вийшов на пенсію до жовтня 2011 року – необхідний стаж становить 25 років для чоловіків та 20 років для жінок. За кожен понаднормовий рік стажу передбачена доплата до пенсії у розмірі 1% від розміру пенсії, але не більше ніж 1% від прожиткового мінімуму.
  • Хто вийшов на пенсію після 2011 року – особи отримують компенсацію за понад 35 років стажу для чоловіків й 30 років для жінок.
Источник материала
Поделиться сюжетом