Стало відомо, як захистити соняшник від хвороб
Стало відомо, як захистити соняшник від хвороб

Стало відомо, як захистити соняшник від хвороб

Опади останнього періоду в поєднанні із позитивними температурами повітря створюють передумови для поширення небезпечних хвороб соняшника. Як попередити інфікування культури, проконтролювати перші ознаки ураження та уникнути потенційних втрат врожайності – розповідають фахівці компанії Ukravit, повідомляє agronews.ua.

«Аграрії, які професійно вирощують соняшник, не з чуток знають про його сприйнятливість до низки хвороб, а отже, й розуміють важливість надійного фунгіцидного захисту, – зазначає керівник департаменту агротехнологій компанії Олександр Мигловець. – Як свідчить статистика, за недостатньо ефективного контролю втрати врожайності культури у сприятливі для розвитку патогенів роки можуть сягати до 80%. Особливо це стосується сівозмін, насичених соняшником, яких за роки війни значно побільшало, та надмірно загущених посівів. Тому сьогодні, коли наші фахівці із різних регіонів відзначають ураження посівів септоріозом, фомозом, подекуди іржею тощо, а гідротермічні умови як ніколи сприяють поширенню цих та інших небезпечних хвороб, до фунгіцидних обприскувань варто підійти дуже відповідально».

Для контролю широкого спектра хвороб соняшника, особливо у більш посушливих регіонах, Олександр рекомендує обрати двокомпонентний фунгіцид Захисник Екстра (тіофанат-метил, 405 г/л + флутриафол, 255 г/л). Тіофанат-метил у його складі блокує процес поділу клітин (мітозу) за рахунок зв’язування бета-тубуліну – білка, який входить до складу мікротрубочок патогенів.

В результаті цього росткова трубка припиняє свій розвиток, апресорій не формується і, відповідно, ріст міцелію гриба не відбувається. А флутриафол швидко поглинається поверхнею рослин і переміщується по всій рослині акропетально через променево-волокнисті пучки, порушуючи процес синтезу ергостерину в мембранах клітин збудників хвороб, внаслідок чого мембрани клітин втрачають свої властивості, і патоген гине.

Захисник Екстра є відмінним рішенням проти фомозу, фомопсидозу, септоріозу, альтернаріозу, склеротиніозу, іржі на соняшнику і при цьому не викликає у патогенів резистентності. Він володіє профілактичними та лікувальними властивостями й забезпечує одночасно надзвичайно виражений швидкий «стоп-ефект» проти хвороб та тривалу захисну дію. А за рахунок системних властивостей фунгіцид надійно захищає навіть необроблені частини рослин і нові прирости.



Перегляди: 0
Источник материала
Поделиться сюжетом