1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У Монтані знайшли новий вид динозаврів із великими рогами, схожими на леза. Фото
У Монтані знайшли новий вид динозаврів із великими рогами, схожими на леза. Фото

У Монтані знайшли новий вид динозаврів із великими рогами, схожими на леза. Фото

Скам'янілості нового екземпляра, який отримав назву Lokiceratops rangiformis, були знайдені в безплідній місцевості Монтани. Динозавр жив близько 78 мільйонів років тому, коли нині посушливий регіон був болотистою заплавою, що межувала з величезним морським шляхом у західній частині Північної Америки.

Назва означає "рогате обличчя Локі, схоже на карібу". Найвідчутнішою рисою динозавра є його два великі, схожі на лопаті, роги, що виступають вперед і виступають між очима, пише Science News.

Новий вид, Lokiceratops був названий так одними з провідних авторів дослідження Джозефом Сертіч і Перрі Льовеном через його незвичайне, вигнуте лезо, як роги на задній частині оборки, кістяний щит на задній частині черепа та його асиметричні роги на вершині оборки, що нагадує роги карібу, пише Tech Explorist.

Вчені зробили свій внесок у реконструкцію динозавра, використовуючи невеликі шматки. Зібравши голову, вони виявили, що зразок належить до раніше невідомого виду динозаврів.

Ці два роги – як і роги сучасних карібу чи північного оленя – мають різну довжину. Розташування рогів, а також орнаменти вздовж краю кістлявої оборки шиї істоти на потилиці відрізняються від інших видів рогатих динозаврів, які, як повідомляють вчені, існували в тому ж регіоні та приблизно в той же час.

"Стає все більш очевидним, що рогаті динозаври використовували кісткові риси як прикраси, щоб залучити товаришів або залякати суперників того ж виду", – каже Льовен з Університету Юти в Солт-Лейк-Сіті. За його словами, така диференціація в показних орнаментах це те, що розвивається на острові, – як яскраве, виразне оперення птахів.

Нове дослідження припускає, що таке розмаїття може бути пов’язане з відносною ізольованістю цього стародавнього болота, відрізаного від інших частин материка морським шляхом. Локіцератопс, за словами Льовена, стане п’ятим видом великого рогатого динозавра, знайденого в Кеннеді-Кулі, сухій ущелині з відкритими породами, що містять скам’янілості, яка охоплює територію сучасної північної Монтани та південної Альберти у Канаді. Інші ідентифіковані види цератопсидів включають близьких родичів Medusaceratops, Wendiceratops і Albertaceratops, а також менший вид цератопсид під назвою Avaceratops lammersii.

"Це найвище різноманіття цератопсів, відоме в будь-якому місці", – прокоментував Льовен.

Але інші дослідники не впевнені, що Lokiceratops представляє новий вид. "Цілком можливо, що відмінності в кісткових орнаментах між Lokiceratops, Albertaceratops і Medusaceratops свідчать не про окремі види, а про еволюцію орнаментів в межах одного виду", – палеонтолог Денвер Фаулер.

За словами Фаулера з Музейного центру Дікінсона в Північній Дакоті, ці відмінності можуть означати лише вікові зміни в однаковому виді.

За його словами, попередні дослідження інших цератопсидів, зокрема добре відомого трицератопса, показали, що ці тварини можуть значно змінюватися, коли ростуть. Він також зазначає, що лостоподібні надбрівні роги Локіцератопса видовбані – ця особливість спостерігається у найбільших і найстаріших зразків трицератопса порівняно з більш твердими рогами молодших екземплярів.

"Lokiceratops справді видається дуже близьким до Albertaceratops і Medusaceratops, виходячи з розташування кісткових орнаментів на оборках динозаврів. Але те, як розміщені роги дає припустити, що вони можуть бути різними видами", – каже Шон ДеНарі палеонтолог, що спеціалізується на цератопсидах з Університету Джорджа Вашингтона у Вашингтоні, але не брав участі в новому дослідженні.

Це не перший випадок, коли дослідники міркували над тим, чи два близькоспоріднених екземпляри цератопсид представляють два окремі види, чи один є просто ювенільною версією іншого. Подібні дебати спалахнули щодо індивідуальності трицератопса та торозавра. Деякі вчені також вважають Albertaceratops і Medusaceratops одним і тим же видом.

"Коли у нас є протилежні погляди, ми повинні висвітлювати їх. Якщо ми отримаємо більше даних, ми наблизимося до істини", – додають вчені.

Раніше OBOZ.UA розповідав, що у США діти знайшли рідкісну скам’янілість тиранозавра Рекса.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом