Вчені довели, що інопланетян легко виявити за збоями варп-двигунів
Вчені довели, що інопланетян легко виявити за збоями варп-двигунів

Вчені довели, що інопланетян легко виявити за збоями варп-двигунів

Група вчених із Німеччини та Великої Британії довела можливість виявлення інопланетних кораблів через збої в роботі варп-двигунів, причому чим сильнішими будуть збої, тим краще. Аварія або нестабільна робота веде до схлопування варп-бульбашки навколо корабля і породжує специфічні гравітаційні хвилі. Виявлення подібних хвиль однозначно вкаже на їхнє штучне походження і стане незаперечним доказом розвиненої інопланетної цивілізації.

Вперше на Землі гравітаційні хвилі було детектовано 14 вересня 2015 року. У Всесвіті вони породжуються внаслідок злиття надмасивних компактних об’єктів: самих чорних дірок, чорних дірок і нейтронних зірок, і самих нейтронних зірок. Хвилі виникають у момент зближення об’єктів у ході їхнього прискорення. Від розмірів детекторів (тепер у них плече близько 3 км) залежать довжини хвиль та розміри об’єктів, які в такий спосіб можна детектувати. Якщо довжина хвилі перевищує довжину датчика, вона не залишить на ньому свій слід. Також розрахунки показують, що сучасні детектори не зможуть вловити гравітаційні хвилі від корабля розмірами близько кілометра і менше. Його двигуни створять гравітаційну хвилю з частотою, яка вище за реєстровану.

Варп-двигуни, або двигуни, що спотворюють простір-час — стискають його за курсом корабля і розширюють за кормою, чим досягаються навколосвітні швидкості і вище — це беззаперечна фантастика. І все-таки, ця фантастика не суперечить загальної теорії відносності Ейнштейна. Використовуючи рівняння ОТО, мексиканський фізик-теоретик Мігель Алькуб’єрре в 1994 році довів теоретичну можливість реалізації варп-двигуна для міжзоряного корабля. Головним недоліком викладок Алькуб’єрре визнається необхідність негативної енергії/маси у складі двигуна, яких у сучасній фізиці немає. Але нещодавно вчені теоретично довели можливість створення варп-двигуна в рамках відомої фізики.

Нова робота досліджує роботу цього двигуна з постійною субсвітловою швидкістю в позаштатних режимах, коли варп-міхур навколо корабля може зникати. Вчені не вірять у здатність інопланетян досягти стабільної роботи варп-двигуна. Нехай навіть на перших етапах реалізації технології вона поводитиметься нестабільно. В умовах нестабільності варп-двигун почне спотворювати простір-час з утворенням характерних гравітаційних хвиль. Розрахунки показують, що штучні гравітаційні хвилі відрізнятимуться від гравітаційних хвиль, що виникли внаслідок злиття компактних об’єктів.

«Окрім свого досить умоглядного застосування для пошуку позаземного життя за даними гравітаційно-хвильового детектора, ця робота цікава як дослідження динамічної еволюції та стабільності простору-часу, які порушують умову нульової енергії. Наша робота наголошує на важливості вивчення дивних нових просторово-часових областей, щоб (сміливо) імітувати те, чого ніхто раніше не бачив», — повідомляють автори роботи, яка з’явилася нещодавно на сайті препринтів arXiv.

Источник материала
Поделиться сюжетом