30 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Чому деякі люди гикають, коли їдять моркву: пояснення експертів
Чому деякі люди гикають, коли їдять моркву: пояснення експертів

Чому деякі люди гикають, коли їдять моркву: пояснення експертів

Гикавка – це мимовільні м'язові спазми діафрагми, тобто м'яза, який знаходиться між легенями і шлунком. За даними Medical News Today, найпоширенішою причиною гикавки є те, що ми їмо занадто швидко. В результаті наш шлунок роздувається від усієї їжі, що може дратувати діафрагму до такої міри, що вона раптово скорочується.

Тож де тут вступає в гру морква? Згідно з дослідженнями, проведеними вченими з Медичного центру Університету Меріленда, деякі продукти можуть викликати гикавку більше, ніж інші. Окрім моркви, дані свідчать про те, що гостра, гаряча їжа, газовані напої та сирі овочі також можуть викликати гикавку, пише eatthis.com.

Наукового підтвердження цьому немає, але деякі теорії пояснюють, чому деякі люди гикають після вживання сирої моркви, тому що вона дуже хрустка, а це означає, що кожного разу, коли ви її їсте, у вашу діафрагму потрапляє більше повітря.

Короткочасна гикавка нешкідлива, і, за словами доктора медицини Даніеля Надеса, вам слід починати турбуватися лише тоді, коли гикавка триває довше одного дня, що "може свідчити про медичну проблему, яка потребує уваги".

Як запобігти цьому?

Для початку можна спробувати ретельно пережовувати моркву перед ковтанням, щоб зменшити кількість повітря, яке ви заковтуєте з великим шматком. Дехто рекомендує занурювати моркву в заправку, щоб полегшити проковтування шматочка моркви до горла.

Інший варіант – відварити моркву, щоб вона стала м'якшою. Так, ви не отримаєте хрусткої скоринки свіжої моркви, але зате отримаєте більше поживних речовин! Відварювання дозволяє людському організму витягти зі стінок клітин моркви набагато більшу частку бета-каротину – каротиноїду, який організм перетворює на вітамін А, що зміцнює імунну систему, захищає зір і надає шкірі сяйва. Спробуйте відварити моркву, а потім заправити її сіллю, перцем, чебрецем і оливковою олією першого віджиму, яка багата на корисні жири, що допомагають організму засвоювати жиророзчинні вітаміни, які містяться в цьому овочі.

Хоча існує мало наукових доказів на підтримку будь-якого з класичних засобів від гикавки, є деякі анекдотичні докази того, що збільшення вмісту вуглекислого газу може допомогти зменшити ці спазми. Ось чому дихання в паперовий пакет або затримка дихання можуть працювати, оскільки обидва ці методи підвищують рівень вуглекислого газу в легенях, що допомагає розслабити діафрагму.

Морква – одна з найкращих низьковуглеводних закусок, оскільки вона багата на мікроелементи і, безсумнівно, наситить вас завдяки високому вмісту клітковини та води, але не перевантажить.

Раніше OBOZ.UA розповідав, чим корисна капуста кале.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Источник материала
Поделиться сюжетом