1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Пройшли по самому краю. Геоінженерний проєкт міг випалити Європу: його дивом скасували
Пройшли по самому краю. Геоінженерний проєкт міг випалити Європу: його дивом скасували

Пройшли по самому краю. Геоінженерний проєкт міг випалити Європу: його дивом скасували

Дослідники з'ясували, що "засолення" хмар над Атлантикою може призвести до катастрофічних наслідків.

Учені з'ясували, що зниження температури в Каліфорнії за допомогою геоінженерії можуть спровокувати хвилі тепла в Європі, пише Futurism.

Автори дослідження називають такі наслідки дуже страшними з огляду на відсутність регулювання подібних геоінженерних проєктів. Зовсім недавно було висунуто пропозицію розпорошувати аерозолі на хмари над океаном, щоб охолодити воду. Ідея полягає в тому, що зробити хмари світлішими, щоб вони відбивали більшу кількість сонячного світла назад у космос.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Буквально минулого місяця група дослідників із Вашингтонського університету спробувала втілити цю ідею в затоці Сан-Франциско. Вони збиралися використати машину, що розпилює частинки морської солі. Але експеримент так і не почався, оскільки міська влада не дала остаточного дозволу.

Тепер же в дослідженні, опублікованому в науковому журналі Nature Climate Change, йдеться про те, що така практика може обернутися непередбаченими наслідками. По-перше, такі заходи можуть значно знизити температури лише в короткостроковій перспективі, але до середини століття такі зміни будуть незначними і навіть можуть збільшити тепловий стрес для всього світу.

Інакше кажучи, проєкт із геоінжеренії може спрацювати зараз, але до 2050 року ситуація повернеться з точністю до навпаки.

Освітлення морських хмар має негативні наслідки
Фото: PicsArt/Puffy Clouds

"Це показує, що освітлення морських хмар може бути ефективним для західного узбережжя США наразі, але виявиться неефективним у майбутньому і може спричинити хвилі тепла в Європі", — каже керівник команди та океанограф Каліфорнійського університету в Сан-Дієго Джессіка Ван.

Команда створила і порівняла комп'ютерні моделі клімату у 2010 і 2050 роках. У моделях розглядалися геоінженерні проєкти в північно-східній частині Тихого океану і поруч з Аляскою. Вчені з'ясували, що мережі, які пов'язують кліматичні системи в різних частинах світу, можуть призвести до погіршення ситуації до 2050 року, а не навпаки.

Важливо Знайдена неочевидна причина нагрівання планети: структура хмар посилює зміну клімату

Попри те, що на сьогодні вплив тепла поблизу Аляски може бути знижено на 55%, до середини століття цей показник значно зменшиться через меншу кількість хмар і більш високі базові температури. Подібний геоінженерний проєкт у Каліфорнії може спричинити підвищення, а не зниження температури в інших частинах світу.

Такий ефект пов'язаний з тим, що Атлантична меридіональна перекидна циркуляція (AMOC) — важлива система океанічних течій, що панує в Атлантиці та впливає на погоду, може сповільнитися.

Автори дослідження сподіваються звернути увагу громадськості на відсутність міжнародного регулювання, яке контролювало б експерименти в галузі геоінженерії.

"Насправді ніхто поки що не керує сонячною геоінженерією. Це страшно. Наука і політика мають розвиватися разом", — каже Джессіка Ван.

Нагадаємо, причиною весняної бурі в Дубаї називають зовсім не природні сили. Руйнівна злива, що посіяла в місті паніку, породила безліч теорій про те, що буря може бути пов'язана із засівом хмар.

Источник материала
Поделиться сюжетом