"Ранній Всесвіт не такий, як ми очікували": нове відкриття змінює розуміння космосу
"Ранній Всесвіт не такий, як ми очікували": нове відкриття змінює розуміння космосу

"Ранній Всесвіт не такий, як ми очікували": нове відкриття змінює розуміння космосу

Астрономи отримали нову інформацію про те, як формувалися найперші галактики.

Космічний телескоп Вебб виявив, можливо, найбільш ранні зоряні скупчення у Всесвіті, які знаходяться в галактиці Cosmic Gems arc, що утворилася через 460 млн років після Великого вибуху. Відкриття п'яти стародавніх кульових скупчень зірок допоможе вченим зрозуміти, як формувалися найбільш ранні галактики. Результати дослідження опубліковані в журналі Nature, пише Live Science.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Вчені отримали найкраще на сьогоднішній день уявлення про галактику, яка виникла протягом перших 500 млн років існування Всесвіту. Це дає можливість зрозуміти, як рухи перших зірок сформували галактики під час космічного світанку.

Космічний світанок постаючи років являє собою період тривалістю 1 млрд років починаючи від Великого вибуху. Приблизно через 400 млн років після народження космосу світло перших зірок пронизало весь Всесвіт, що призвело до фундаментальної зміни структури галактик.

Під час формування зірки випускають вітри зі струменя іонізованої плазми. За словами вчених, щоб утворилися 5 кульових зоряних скупчень, дуже маленька галактика Cosmic Gems arc повинна була це робити з дуже високою ефективністю. Ймовірно, вплив зоряного матеріалу на її еволюцію був величезним.

Астрономи виявили галактику Cosmic Gems arc за допомогою космічного телескопа Габбл, але вона занадто тьмяна, щоб її можна було побачити безпосередньо. Тому вчені використали метод гравітаційного лінзування.

Космічний телескоп Вебб виявив, можливо, найбільш ранні зоряні скупчення у Всесвіті, які знаходяться в галактиці Cosmic Gems arc, що утворилася через 460 млн років після Великого вибуху
Фото: NASA

Згідно із загальною теорією відносності, гравітація є викривленням простору-часу в присутності матерії та енергії. Цей викривлений простір встановлює правила руху енергії та матерії.

Хоча світло поширюється прямо, воно може викривлятися і збільшуватися через гравітацію. Саме це і сталося, коли світло стародавньої галактики було викривлене і збільшене іншою галактикою під назвою SPT-CL J0615-5746, яка розташована набагато ближче до нас.

Вчені використовували космічний телескоп Вебб, щоб вивчити цю галактику з безпрецедентною деталізацією і виявити кульові зоряні скупчення всередині неї. Виявилося, що ці скупчення були неймовірно щільними, приблизно в 30 разів щільнішими, ніж подібні скупчення ближче до Землі.

За словами вчених, це одні з найбільш ранніх зоряних скупчень, які коли-небудь бачили, але незрозуміло, чи є вони першими з тих, що існували.

Науковці кажуть, що "ранній Всесвіт не такий, як ми очікували", адже ранні галактики яскравіші, ніж мали б бути, а також формують зірки з дуже великою швидкістю, і це відбувається в масивних і щільних зоряних скупченнях. За словами вчених, це змінює розуміння того, як формувалися найперші галактики.

Тепер учені мають намір вивчити фізичні властивості зоряних скупчень, точніше оцінити їхній вік, а також з'ясувати, який вплив зірки в ранній галактиці справили на неї.

Як уже писав Фокус, виявлено невловиму частинку з космосу з найвищою енергією і такого фізики ще не бачили. Вчені ще не виявили джерело нейтрино, але в будь-якому разі це великий крок вперед для фізиків.

Також Фокус писав про те, що вперше в історії на Землю доставили зразки місячної породи, взяті на зворотному боці Місяця. Таким чином китайська місія "Чан'е-6" завершилася успішно.

Теги по теме
Космос
Источник материала
Поделиться сюжетом