Чотири кола українського ТБ і новий спосіб бороти у себе в голові Росію
Чотири кола українського ТБ і новий спосіб бороти у себе в голові Росію

Чотири кола українського ТБ і новий спосіб бороти у себе в голові Росію

«ДМ» проаналізував і розібрав теми, які обговорюють на початку цього тижня.

Вівторок, 25 червня 2024 року

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».  

Ситуація така 

Поки я читала тексти моїх колег, щоб сформувати вам листа з рекомендаціями найактуальніших матеріалів,  Леопольд Ашенбреннер — колишній член команди OpenAI, а нині засновник інвестиційної фірми, що спеціалізується на універсальному штучному інтелекті, — опублікував масштабне провокаційне есе, в якому розглядає перспективи розвитку ШІ на наступні 10 років. Я есе не читала, але автори розсилки Axios (медіагігант сьогодні) зробили добірку з найцікавішого, і хочу поділитися кількома їхніми висновками з вами.

  • «Прогрес ШІ не зупиниться на людському рівні... Ми швидко перейдемо від людського рівня до надлюдських систем ШІ».
  • Суперінтелект [Superintelligence], як мінімум, «стане найважливішим проєктом національної оборони Сполучених Штатів». (Як мінімум?)
  • Немає «ніякої команди, яка б упоралася з цим. […] Зараз у світі є, можливо, кілька сотень людей, які усвідомлюють, що нас чекає, розуміють, наскільки божевільними будуть події, мають ситуаційну обізнаність». (Можливо?)

Але Axios зауважили, що  Ашенбреннер — інвестор у галузі ШІ, тому є зацікавленою стороною. Можна видихнути? Навіть коли й можна, є відчуття, що все вже сталося, просто ми поки що цього не зрозуміли. А ще є відчуття, що ніби вже вчора треба було якось до цього підготуватись, але як? Запитати у ChatGPT, чи що?

Інфощеплення

Чи існує «щеплення» для колективного інфомедійного імунітету? — Так, це називається медіаосвіта. Шкільні вчителі в Україні розповіли про те, чому навичок критичного мислення потрібно навчати з дитинства, і поділилися своїм баченням, як покращити інфомедійну освіту. Завдяки проєкту «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність в освіті», який IREX реалізує у співпраці з Академією української преси, у навчання дітей медіаграмотності включилися понад 5300 освітян із 2400 шкіл України. Ольга Чорна запитала кількох із них, чому вони взялися за впровадження медіаграмотності у школах, які мають успіхи і для чого це роблять.

Чотири кола українського ТБ

А це вже шефредакторка «ДМ» Наталія Лигачова пише у себе на фейсбук-сторінці: «В нас сьогодні вийшов текст Наталії Данькової для "чайників" (обожнюю пояснювалки!) про... систему нинішнього телебачення. Впевнена, більшість з нас чогось та не знає, або не знає впевнено, окрім "спеціально навчених людей". Так що дуже рекомендую перевірити себе, чи точно ми знаємо все про «мультиплекс», DTH, «Зеонбуд», КРРТ, МХ-7, IPTV, ОТТ, Т2, 4К. І так далі!». Чотири кола українського телебачення авторства Наталії Данькової — це як чотири роки в універі, але екстерном, за 9 хвилин читання.

«Свати»: прими(М)рення (не дай боже)

Чотири кола українського ТБ і новий спосіб бороти у себе в голові Росію - Фото 1

Якщо вже взялась посилатися на дописи, які публікують у соцмережах мої колеги, ловіть іще один, редакторки «Антоніни». Лєна Чиченіна пише, що змусила Катерину Городничу подивитися інтерв'ю Валюхи (одна з головних героїнь колись мегапопулярного серіалу «Свати») для білоруського телебачення: «Це не цитати, а золотиє россипі. Там і про бомбілі Данбас, і про натовскіє кораблі. Але в цьому випадку важливий не лише зміст, а і форма. Нарубали вам там трохи уривків з відео. Тепер хочеться, щоб про Валюху зняли мультик типу “Думками навиворіт”, в якому головні герої — емоції у голові дівчинки.  А взагалі, кожного разу, коли нині хтось із серіалу “Свати” починає молоти якийсь неадекват, я згадую 2021 рік. І увесь багатомісячний срач навколо цього серіалу та його акторів. На їхній захист стали поважні люди: від мільйонів глядачів до міністра Ткаченка і керівників “Кварталу”. А тепер отаке-от неожидане получилось. Хто б міг подумати». Як уродженка Донецька, завзята путіністка, російська акторка Тетяна Кравченко дала феєричне інтерв'ю білоруському ТБ — читайте в рубриці «Медіатреш» (тепер, Марино, твої очі читали все).

Подкасти, які хочеться слухати (а можна ще й дивитися)

Ніби відчували на Суспільному, що «отаке-от получиться», і презентували відеоподкаст «Деколонізаторки» — «спосіб бороти Росію в себе в голові». Його авторки — культурологиня Маріам Найєм і літературознавиця Валентина Сотникова — розповідають, що у програмі йтиметься про травми, стереотипи та комплекси, які протягом багатьох років нав’язувала українцям Росія. І про те, як відбувається процес деколонізації в суспільстві, як його проживають українці та чому це важливо.

Чотири кола українського ТБ і новий спосіб бороти у себе в голові Росію - Фото 2

А мої колеги з «ДМ», ведучі подкасту «Медіуми», цього разу запросили Романа Коляду — теле- і радіоведучого Суспільного. Говорили про вихід Першого каналу з марафону, 100-річчя «Українського радіо», неймовірні історії, що відбуваються в прямому ефірі, й про те, чому Роман «домовився з собою, що помер 25 лютого». «Навіть у наймахровіші радянські часи “Українське радіо” залишалося українським. Ми зберегли оцю дулю в кишені».

«Врятуй»

До річниці руйнування греблі Каховської ГЕС канал «2+2» показав документальний фільм «Врятуй» про допомогу жителям Херсонщини під час повені. Режисером проєкту є Сергій Зейналов, який торік зняв документальний фільм «Лишатися (не) можна» про долю працівників Херсонського драмтеатру після окупації міста. Марія Спалєк подивилась і пише, що «Врятуй» — незвичний документальний фільм. Окрім того, що режисер є одночасно й головним героєм, стрічка насичена художніми відео, які передають емоції автора, а ще фільм занурює в атмосферу перших днів після підриву греблі Каховської ГЕС.

Конспірологічні теорії

Як конспірологи пояснюють події в Україні й світі: Теорія «маніпуляції енергетикою». Згідно з нею, Захід нібито навмисно провокує енергетичну кризу, підтримуючи Україну. Прихильники цієї теорії вважають, що США та європейські країни використовують війну в Україні для досягнення своїх власних економічних та політичних цілей, зокрема підвищення цін на енергоносії та збільшення прибутків своїх енергетичних корпорацій. Мовляв, головна проблема — це «дефіцит нафти і газу» в ЄС, а атаки на енергомережу України — нібито вигадка або перебільшення. Мої колеги проаналізували і пояснюють, як Росія використовує цю теорію змови в інформаційній війні проти України та Заходу для виправдання своєї військової агресії проти України. 

 

Наразі це все.

Дякую, що дочитали цього листа до кінця.

 

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у  фейсбуці, інстаграмітелеграмі,  вотсапі та на сайті «Детектор медіа».  Увесь зворотний зв'язок також пишіть сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

 

До зустрічі. Переможемо!

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader
loader