Іспанія готова допомогти Україні з широким спектром рішень в енергетиці - міністр
Іспанія готова допомогти Україні з широким спектром рішень в енергетиці - міністр

Іспанія готова допомогти Україні з широким спектром рішень в енергетиці - міністр

Іспанія допоможе зміцнити енергосистему України, пропонуючи рішення і втілюючи проєкти у різних сферах енергетичного сектору, необхідні для додаткової стійкості.

Про це заявив міністр економіки Іспанії Карлос Куерпо в інтерв’ю «NV», передає Укрінформ.

Іспанський урядовець зазначив, що енергетика є ключовим елементом для відновлення України. У цьому контексті він нагадав, що у 2022 та 2023 роках Іспанія допомагала з ремонтом енергосистеми, передавала високовольтне обладнання та електрогенератори.

«Цією поїздкою (в Україну – ред.) ми робимо нові кроки для зміцнення цієї співпраці, зокрема для зміцнення енергосистеми України», - сказав Куерпо.

Він поінформував, що у складі делегації є іспанська компанія Faraday, яка надає послуги з будівництва інфраструктури газового виробництва електроенергії та заглиблених і бункеризованих електропідстанцій.

«Крім того, у нас є компанії з великим досвідом у сфері передачі високої напруги та відновлюваних джерел енергії. Знову ж таки, у нас є провідна світова компанія Acciona, яка вже має значну присутність в Україні, яка також буде пропонувати додаткові рішення в цьому конкретному секторі. Ми намагатимемося зробити внесок у всі різні сфери в енергетичному секторі, які необхідні для додаткової стійкості», - запевнив міністр економіки Іспанії.

На його переконання, напередодні складної зими потрібно сконцентрувати зусилля на проєктах на місцях і на тому, як іспанські фірми можуть допомогти розвивати їх не лише в короткостроковій, а й у середньостроковій перспективі, щоб посилити стійкість енергетичного сектору.

«Тому ми повинні допомогти зараз з широким спектром рішень, включаючи такі специфічні елементи, як підземні газові електростанції. Але, врешті-решт, ми повинні почати думати і про середньострокову перспективу. Ми також можемо допомогти з більш загальним поглядом на те, як Іспанія стикається з цим енергетичним переходом і як ми робимо сильну ставку на наш сектор відновлюваної енергетики», - зазначив посадовець.

Він додав, що близько 60% електроенергії в Іспанії щодня надходить з відновлюваних джерел. «Це ще одна сфера, в якій ми також можемо допомогти національним органам влади та співпрацювати», - вважає Куерпо.

Як повідомляв Укрінформ, інтерес до участі в реконструкції та відновленні України виявили 23 іспанські фірми. Сфери співпраці визначать уряди обох країн під час візиту міністра економіки Іспанії Карлоса Куерпо до України.

Фото: EFE/Kiko Huesca

Теги по теме
Испания
Источник материала
Поделиться сюжетом