Кристали часу можуть вирішити проблеми квантових комп’ютерів
Кристали часу можуть вирішити проблеми квантових комп’ютерів

Кристали часу можуть вирішити проблеми квантових комп’ютерів

Квантові комп’ютери поки не розкрили свій потенціал. Спроби створення практично корисних машин для реальних завдань наштовхуються на труднощі, більшість з яких цілком переборні. Однак проблема величезної кількості помилок набагато серйозніша. Команда фізиків з Польщі та Австралії запропонувала використовувати для вирішення проблеми помилок квантових комп’ютерів друковані плати, виготовлені за допомогою темпоральних кристалів.

Помилки в квантових комп’ютерах виникають, коли кубіти взаємодіють між собою, виконуючи обчислення. Такі взаємодії ведуть до деградації квантових станів і інформації, що міститься в них. У новому дослідженні фізики з Ягеллонського університету і Технологічного університету в Суінберні представили спосіб, що дозволяє кубітам працювати разом, не викликаючи деградації інформації.

Запропонована ідея передбачає створення так званої темпоральної друкованої плати, повідомляє Phys.org. Її слід виготовити з ультрахолодних атомів, які рухаються в заданому порядку, схожому на звичайні кристали, тобто формують те, що фізики звуть темпоральними кристалами.

Припущення вчених полягає в тому, що в таких умовах кубіти в квантовому комп’ютері перебуватимуть у розсіяному стані та в постійному русі. Це означає, що кубіти зможуть перетинати траєкторії один одного і взаємодіяти, не порушуючи цілісності інформації.

Така архітектура дасть змогу налагодити такі варіанти спільної роботи кубітів, які є неможливими для нинішніх видів квантових обчислювальних машин. І може призвести до появи складніших і потужніших процесорів, придатних для розв’язання практичних завдань. Автори дослідження вже будують перший прототип на основі ультрахолодних атомів калію, з яких будуть створені темпоральні кристали.

Источник материала
loader
loader