Лубінець у Раді Європи: Існуючі санкції проти РФ неефективні, її прибутки не зменшуються
Лубінець у Раді Європи: Існуючі санкції проти РФ неефективні, її прибутки не зменшуються

Лубінець у Раді Європи: Існуючі санкції проти РФ неефективні, її прибутки не зменшуються

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець вважає, що в ситуації, коли РФ безкарно порушує всі закони міжнародного права, світова спільнота все ж може вплинути на агресора за допомогою дієвих та потужних санкцій.

Як передає кореспондент Укрінформу, у Раді Європи Лубінець закликав політиків до посилення обмежень проти агресора. 

«Ми напряму бачимо кризу міжнародних організацій. Більше не існує міжнародної системи захисту прав людини в світі, тобто вона існує винятково для країн, які виконують міжнародно-гуманітарне право. Нам потрібно терміново розробляти нові механізми, швидкі, які можуть реагувати на подібні речі», - сказав омбудсмен після зустрічі з політиками кількох груп у ПАРЄ.

На його думку, такі методи існують, і це санкції, але не ті, що діють лише на папері, а також не персональні санкції, які вводяться зараз проти росіян. 

«Нам потрібні економічні, швидкі санкції. Коли буде чітко прописано, якщо країна проводить агресивну політику, в першу чергу, з нею зупиняються дипломатичні відносини, зупиняються автоматично економічні відносини. Якщо все б чітко працювало, то Путін знав би, що після його агресії за місяць, максимум пів року, він матиме повне ембарго на купівлю російського газу і нафти», - пояснює омбудсмен.

Теперішні санкції, унаслідок яких прибутки РФ від продажу нафти та газу не зменшуються, є неефективними. Але навіть такі обмеження необхідно краще контролювати. 

«Я сьогодні, коли звертався до представників політичних груп, я піднімав в тому числі, питання санкцій. Чи робив хтось аналіз, наскільки ефективно вони діють? За 2023 рік росіяни виробили військового озброєння в рази більше, ніж у 2022 році. Наші міжнародні колеги повинні дослідити це і стежити за виконанням», - наголосив Лубінець.

Уповноважений з прав людини також поговорив з керівництвом Ради Європи про українських дітей, цивільних та військових полонених та про додаткові механізми впливу на російську федерацію. 

Як передавав Укрінформ, Росія порушує всі норми Женевських конвенцій, тому Україні необхідне залучення третіх країн, зокрема уситуації з поверненням цивільних полонених.

Про це сказав у Страсбурзі в рамках обміну думками з групою Європейської народної партії, групою Альянсу лібералів і демократів за Європу і Групою європейських консерваторів та Демократичного альянсу уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Теги по теме
Россия
Источник материала
Поделиться сюжетом