Новий підхід: чому вагітним радять тестуватись на діабет раніше
Новий підхід: чому вагітним радять тестуватись на діабет раніше

Новий підхід: чому вагітним радять тестуватись на діабет раніше

Науковці виявили, що значна частка жінок у перші 20 тижнів вагітності мала підвищений рівень глюкози в крові. У них спостерігалося більше ускладнень, ніж у жінок, у яких гестаційний діабет розвинувся на пізніших термінах. Саме раннє лікування допомагає знизити ризики ускладнень.

Чому вчені радять тестувати вагітних на діабет до 14 тижня

Гестаційний діабет – це форма діабету, яка виникає лише під час вагітності. Він вражає кожну сьому вагітну жінку у світі.

Це захворювання виникає, коли гормон, що виробляється плацентою, перешкоджає організму ефективно використовувати інсулін. Такий стан призводить до підвищення рівня глюкози в крові.

Коли перевірятися на гестаційний діабетПід час вагітності жінці слід себе берегти / Фото unsplash

Без належного лікування гестаційний діабет може спричинити підвищення артеріального тиску, збільшити ризик кесаревого розтину, психічних розладів та ускладнення під час пологів. Недуга також підвищує ризики для здоров'я матері у майбутньому.

У багатьох країнах тестування жінок на гестаційний діабет проводиться між 24 та 28 тижнями вагітності. Проте 28 вчених з 13 країн закликають проводити тестування до 14 тижнів вагітності, щоб зменшити ризики ускладнень під час та після вагітності.

Дослідження показують, що виявлення та лікування гестаційного діабету в першому триместрі знижує деякі з цих ризиків,
– зазначила доктор Люсі Чемберс, керівниця відділу комунікацій з досліджень Diabetes UK.

Професор Девід Сіммонс з Університету Західного Сіднея підкреслив необхідність серйозних змін у діагностиці та лікуванні гестаційного діабету не лише під час вагітності, а й протягом усього життя матері та її дитини.

Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.

Источник материала
loader
loader