ПАРЄ пропонує значно посилити санкції проти Росії
ПАРЄ пропонує значно посилити санкції проти Росії

ПАРЄ пропонує значно посилити санкції проти Росії

Парламентська асамблея Ради Європи уперше ухвалила окрему резолюцію, присвячену ролі санкцій у протидії агресивній війні Російської Федерації проти України. Вона рекомендує розширювати та посилювати як самі обмеження та сектори їх застосування, так і контроль над виконанням таких рішень.

Зокрема, запровадити санкції щодо російського скрапленого газу та обмежити транспортування російської нафти. Резолюцію підтримали 93 депутати, передає кореспондент Укрінформу зі Страсбурга.

«Ми закликаємо і банки, і митниці, і всі організації, причетні до міжнародної торгівлі, посилювати та збільшувати контроль. Ми апелюємо до корпоративної відповідальності. Ми рекомендуємо, зокрема, закрити Данську протоку для російських нафтових танкерів, цього досі не зроблено. Раніше про це навіть боялись говорити вголос», - заявила доповідачка з цієї теми, українська депутатка Єлизавета Ясько.

За її словами, це важливо для міжнародного права, оскільки в європейських інституціях в Брюсселі така резолюція буде допоміжною основою для наступних санкційних кроків проти Росії.

У резолюції також ідеться про послідовні обмеження для пропагандистських медіа в країнах Ради Європи.

«Телекомунікації, європейські бродкастери, які продовжують транслювати російську пропаганду, незважаючи на заборони, які вже існують. Ми хочемо посилити їх регулювання та відповідальність. Мета – згодом створити окремий перелік таких компаній», - пояснила Ясько.

У санкційній резолюції асамблея висловлює стурбованість тим, що ефективність системи санкцій підривається лазівками і прогалинами, які використовуються російською владою для обходу обмежень.

Асамблея звертає увагу на інші критичні сектори економіки Російської Федерації, на які мають бути спрямовані санкції. Наприклад, на російський скраплений природний газ. Лише у 2023 році РФ заробила на цьому 99 мільярдів доларів США.

ПАРЄ також закликає держави-члени Ради Європи «посилити дотримання санкцій щодо обмеження цін на нафту шляхом виявлення та заборони суден «фантомного флоту», створеного Російською Федерацією та її спільниками, а також створити білий список брокерів, уповноважених надавати інформацію про транзакції з обмеженням цін».

Документ пропонує накласти санкції на інші суттєві джерела російських доходів, зокрема, на сільськогосподарський, металургійний та ядерний сектори, а також заборонити доступ до транзитних послуг та всіх перевізників, які доправляють до Російської Федерації сировину, призначену для виготовлення товарів військово-промислового комплексу.

Нагадаємо, у середу ПАРЄ ухвалила одразу три резолюції на підтримку України. Серед них – про підтримку та захист культурної спадщини та про правові питання, пов'язані з агресією РФ.

Источник материала
Поделиться сюжетом