1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Чому Сі Цзіньпін остерігається близькості Кім Чен Ина з Владіміром Путіним? — FT
Чому Сі Цзіньпін остерігається близькості Кім Чен Ина з Владіміром Путіним? — FT

Чому Сі Цзіньпін остерігається близькості Кім Чен Ина з Владіміром Путіним? — FT

Чому Сі Цзіньпін остерігається близькості Кім Чен Ина з Владіміром Путіним? — FT

Поглиблення зв'язків північнокорейського лідера з російським диктатором може посилити його відчуття незалежності від Пекіна.

Зустріч Путіна з Кім Чен Ином, під час якої булоукладено угоду про взаємну оборонну допомогу, напевно, роздратувала не лише Вашингтон, а й Пекін. Президент Сі Цзіньпін вже кілька місяців насторожено спостерігає за зближенням двох важливих, хоч і непростих партнерів: Пхеньян постачає Москві боєприпаси, вкрай необхідні для її вторгнення в Україну, в обмін на обіцянки надати кращі військові технології.

Публічно Китай утримується від будь-якої критики. Але ознаки дискомфорту зростають. У квітні Сі відправив до Північної Кореї найбільш високопоставленого за останні п'ять років діяча Комуністичної партії Китаю, щоб підтвердити "глибоку дружбу" двох сторін. Аналітики вважають, що Китай стурбований тим, що поглиблення зв'язків Кіма з Путіним може посилити його відчуття незалежності від Пекіна. Якщо це підбадьорить північнокорейського диктатора, він може вдатися до нових ракетних випробувань, які загрожують дестабілізувати та без того напружений регіон, зазначає Financial Times.

Останній візит Путіна нічого не зробив для того, щоб розвіяти ці занепокоєння. Російський і північнокорейський лідери підписали "Договір про всеосяжне стратегічне партнерство", який обіцяє негайну військову та іншу допомогу "всіма доступними засобами" в разі нападу. Проблема для Китаю, як зазначає Шен Дінлі, китайський професор-міжнародник, полягає в тому, що Пекін і Пхеньян мають власну угоду про взаємну оборону в "Договорі про дружбу, співробітництво і взаємну допомогу", вперше підписаному в 1961 році.

Це означало б, що якщо Пхеньян, відповідно до договору, виявиться втягнутим в одну з російських воєн — наприклад, в Україні, — вороги Москви зможуть завдати удару по Північній Кореї. Це, зі свого боку, може привести в дію договір про взаємну оборону Пекіна і Пхеньяна, що поставить Китай у скрутне становище.

"Північна Корея без необхідності поставила Китай у дуже небезпечну ситуацію", — каже Шен.

Інші вчені налаштовані оптимістичніше, наголошуючи, що китайсько-північнокорейський договір було підписано кілька десятиліть тому, і його інтерпретація Пекіном зазнала змін. Професор Інституту міжнародних досліджень Фуданьського університету Рен Сяо сказав, що для Китаю пакт "не означає автоматичної військової участі в будь-якому конфлікті на Корейському півострові".

Двосторонні відносини Китаю і Північної Кореї вже давно мають напружений характер, через що деякі аналітики в минулому називали їх "запеклими союзниками". Пхеньян регулярно влаштовує військові провокації проти своїх сусідів, викликаючи невдоволення Пекіна і порушуючи стабільність у регіоні.

Усе це залишає питання, чому Кім і Путін, який як ніколи залежить від Сі, ризикують дратувати свого могутнього партнера. Шен припустив, що вони можуть вважати, що Китай недостатньо їм допомагає. Путін хотів би отримати від Пекіна більше, ніж просто технології подвійного призначення для допомоги в його війні проти України, а також хоче, щоб Пекін купував більше російського газу. Кім, зі свого боку, може вважати, що Пекін не надає його режиму достатньої підтримки проти США та їхніх союзників.

Раніше агентство Bloomberg розповіло, що означає договір між Росією та КНДР для решти світу. Зокрема договір між країнами є способом виявити протест проти санкцій, накладених США та їхніми союзниками.

 

 



Источник материала
Поделиться сюжетом