«Репортери без кордонів» закликали Кремль негайно звільнити журналіста Гершковича
«Репортери без кордонів» закликали Кремль негайно звільнити журналіста Гершковича

«Репортери без кордонів» закликали Кремль негайно звільнити журналіста Гершковича

«Репортери без кордонів» (RSF) називають абсурдними процес і звинувачення проти американського журналіста Евана Гершковича.

Про це йдеться у заяві організації, яка є в розпорядженні Укрінформу.

«Згідно з Кремлем, Еван Гершкович вважається агентом ЦРУ. Це абсурдне звинувачення, яке ми рішуче відкидаємо», - заявила керуюча директорка «Репортерів без кордонів» Ані Остергаус.

Організація закликала російський уряд якомога швидше покращити умови ув’язнення для журналіста та забезпечити йому справедливий суд. Гершковича утримують у московському Лефортово, яке відоме майже повною ізоляцією ув'язнених.

«На нашу думку, єдиним результатом цього процесу може бути звільнення», - підкреслила Остергаус.

Вона згадала також Алсу Курмашеву, російсько-американську журналістку Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода (RFE/RL), яку заарештували в Казані в жовтні 2023 року і з того часу також тримають під вартою. Її звинувачують у тому, що вона не зареєструвалася як іноземний агент під час в’їзду в Росію в травні 2023 року.

«Її теж треба звільнити! Кейси Евана Гершковича і Алсу Курмашевої представляють тривожну ситуацію для журналістів і репортерів у Росії. З моменту масштабної атаки на Україну в лютому 2022 року свобода ЗМІ практично перестала існувати», - заявила Остергаус.

У середу, 26 червня 2024 року, в Єкатеринбурзі розпочався судовий процес над ув’язненим американським журналістом Еваном Гершковичем. Кореспондент Wall Street Journal вже більше року перебуває під вартою за нечіткими звинуваченнями в шпигунстві.

Як повідомлялося, раніше Кремль оголосив понад сотню журналістів імовірними «іноземними агентами», закрив різні критично налаштовані ЗМІ та масово посилив цензуру в Інтернеті. Зараз у в'язницях країни перебувають 42 працівники ЗМІ.

Росія посідає 162 місце зі 180 у рейтингу свободи преси.

Теги по теме
Кремль
Источник материала
loader
loader