Розробники знайшли спосіб заряджати дрони у повітрі за допомогою мікрохвиль
Розробники знайшли спосіб заряджати дрони у повітрі за допомогою мікрохвиль

Розробники знайшли спосіб заряджати дрони у повітрі за допомогою мікрохвиль

У майбутньому дрони та літаки можуть заряджатися прямо під час польоту за допомогою мікрохвиль. Цей тип електромагнітного випромінювання може проходити крізь хмари, а приймачі літальних апаратів здатні повністю його поглинати.

Фахівці IEEE Spectrum пояснили, що для забезпечення живлення літака, що рухається, мікрохвильове випромінювання має бути спрямоване у вузькому керованому промені. Це можна зробити за допомогою технології фазованої решітки, яка зазвичай використовується для направлення променів радара. Вона дозволяє фокусувати потужність в точці на певній відстані, наприклад, у приймальній антені на площині.

Для забезпечення безперебійної роботи ректенни (особливий тип приймальної антени), що перетворює мікрохвилі в електричний струм, потрібно врахувати аеродинаміку. Промінь енергії буде максимальним, коли літак перебуває прямо над наземною станцією, але решту часу потужність буде обмеженою. Сучасний коефіцієнт корисної дії (ККД) передачі енергії становить близько 30%, тому ректенна повинна бути легка і мінімізувати перешкоди повітряного потоку.

Практичні дослідження вже показали можливість передачі енергії повітрям. Наприклад, у 2021 році Дослідницька лабораторія ВМС США успішно передала потужність понад кіловат між двома наземними антенами на відстані понад кілометр. Інші дослідники активували дрони в повітрі, а стартап Emrod у 2022 році продемонстрував передачу потужності 550 Вт на відстань 36 м, зберігаючи понад 95% енергії у вузькому промені.

Технологія бездротової зарядки мікрохвилями може стати революційною у сфері авіації та дронів, значно підвищуючи ефективність і зручність їх використання.

Источник материала
Поделиться сюжетом