Трагедія без зайвих слів
Трагедія без зайвих слів

Трагедія без зайвих слів

Назва/автор: Продається будинок

Театр: Театр Драматургів

Режисер: Катерина Ларіонова

Театр Драматургів продовжує вражати та пропонує нові форми впливу на глядача. Експериментальна вистава "Продається будинок" - це мовчазне відображення нашої національної трагедії. Без зайвих слів: пластикою, мімікою, емоціями акторів. Три пов'язані історії про втрати, які не потребують зайвого тексту, а лише глядацького співчуття.

.

Ремарк, знавець воєнних реалій, вважав, що правду про війну можуть сказати лише мерці. В тих, хто вижив, пам’ять змінює, викривляє спогади. "Війна згадується як пригода, якщо смерть тебе помилувала". Та, боюся, що після вистави "Продається будинок" глядач навряд чи погодиться з Ремарком. Адже важко сказати, кому більше співчуваєш під час дійства: живим – що залишилися тут з довічним болем втрати, чи мертвим – для яких війна вже закінчилась?

Головні героїні вистави – три сестри (Марина Волобуєва, Сіма Шиленко, Христина Підлисецька), що хочуть продати батьківський будинок. В кожної є особистий мотив отримати кошти та роз'їхатись по власним, новим життям. Загоювати рани.

Мати дівчат (Марина Рогова) попала під обстріл серед грядок у власному городі. Наречений однієї з сестер (Мірес Пенюшкевич) освідчується - йде на війну - повертається з пораненням - не витримує цивільного життя - повертається на фронт – поповнює списки тисячі безвісти зниклих. Третя сестра не встигає евакуювати до безпечної Європи шестирічну доньку (Жанна Петрунів).

Але поміж цих втрат проблискує промінь надії. Саме сестринська підтримка залишає дівчат на плаву, не дає потонути в пучині депресій та саможалю. Саме заради спільної взаємодопомоги та пам'яті про загиблих подруги залишаються на Батьківщині.

На виході - щемка історія, яка розказана тільки рухом, пластикою, акторською взаємодією. І це подвійно вражає. В постановці хореографа Петра Наку зі сцени передають не тільки емоції, а й повноцінні змістовні блоки. Якщо в когось ще залишаються сумління, чи можна "розказати історію не словами, а рухом?" - приходьте на "Продається будинок". Сумління відпадуть.

Дуже сміливе рішення ставити дебютну, випускну виставу 3-го акторсько-режисерського курсу КМАЕЦМ саме в такому, експериментальному вигляді. Але завдяки новаторству від режисерки Катерина Ларіонова студенти курсу під керівництвом Олени Аль Юсеф та Влади Белозоренко представили глядачам – нове, свіже, чутливе. Саме той випадок коли юність та незашореність стає великим плюсом.

І сюжетно, і акторсько "Продається будинок" запам'ятовується як глибиною історії, так і неординарністю подачі. І без слів актори знаходять засоби, як ущипнути струни душі глядача так, щоб кричати вже хотілось йому. Тому що історії з вистави знайомі кожному українцю. Адже саме з цих особистих трагедій складається наша загальна національна трагедія сьогоднішньої війни.

Важливо: думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не відповідає за зміст блогів, але прагне публікувати різні погляди. Детальніше про редакційну політику OBOZREVATEL – запосиланням...
Источник материала
Поделиться сюжетом