Цього тижня астероїд «вбивця планет» наблизиться до Землі
Цього тижня астероїд «вбивця планет» наблизиться до Землі

Цього тижня астероїд «вбивця планет» наблизиться до Землі

27 червня астероїд 2011 UL21 розміром з гору наблизиться до Землі на 5 мільйонів миль, що зробить його одним із найбільших космічних каменів, які наближалися так близько до нашої планети за 125 років. Ось як спостерігати за близькою зустріччю наживо або за допомогою телескопа.

Пізніше цього тижня величезний астероїд «вбивця планет» дуже близько наблизиться до Землі, безпечно промчавши повз нашу планету зі швидкістю приблизно 58 000 миль/год (93 000 км/год). «Потенційно небезпечний» об’єкт розміром із гору є одним із найбільших космічних каменів, які пролітали близько до Землі за понад століття — і ви можете спостерігати за близькою зустріччю в прямому ефірі. 

Астероїд 2011 UL21 є навколоземним астероїдом, тобто його орбіта іноді ставить його в межах 1,3 астрономічних одиниць (А.О.) від Сонця — або приблизно в 1,3 раза більше середньої відстані між Землею та Сонцем. Він обертається навколо нашої рідної зірки раз на три роки. За даними SpaceReference.org, виходячи з попередніх спостережень, космічний камінь має ширину від 1,1 до 2,4 милі (1,7-3,9 кілометра), що означає, що він перевищує 99% відомих навколоземних астероїдів, згідно з даними Європейського космічного агентства). 

2011 UL21, імовірно, принаймні в 10 разів менший за найбільший космічний камінь, який коли-небудь потрапляв на Землю, астероїд Вредефорт, і приблизно в п’ять разів менший за камінь, який знищив динозаврів приблизно 66 мільйонів років тому. Однак, хоча будь-який потенційний вплив 2011 UL21 був би менш екстремальним, ніж ці історичні зіткнення, астероїд все ще має потенціал завдати шкоди в континентальному масштабі та викинути в атмосферу достатньо уламків, щоб спровокувати значні кліматичні зміни, тому його вважають «вбивця планет».  

27 червня 2011 року UL21 пролетить на відстані близько 4,1 мільйона миль (6,6 мільйона км) від Землі, що ближче, ніж він був до нашої планети протягом принаймні 110 років, згідно з моделюванням Лабораторії реактивного руху NASA (JPL). На такій відстані NASA вважає його потенційно небезпечним об’єктом. Однак це приблизно в 17 разів далі від нашої планети, ніж Місяць.

Цього тижня астероїд «вбивця планет» наблизиться до Землі - Фото 1
Прогнозована орбіта потенційно небезпечного астероїда 2011 UL21

Незважаючи на те, що космічний камінь не становить загрози для Землі — ні зараз, ні в майбутньому — він цікавий тим, що це, ймовірно, один із 10 найбільших астероїдів, які пролітали в межах 4,7 мільйона миль (7,5 мільйонів кілометрів) від нашої планети з 1900 року, Джанлука Масі, астрофізик і директор проекту віртуального телескопа (VTP), написав у нещодавній заяві.

Ви можете спостерігати за найближчим наближенням 2011 UL21 завдяки прямій трансляції з VTP, яка поділиться краєвидом астероїда з астрономічної обсерваторії Белатриса в Чеккано, Італія. Трансляція почнеться о 16:00 за східним часом 27 червня, а найближче наближення відбудеться через 15 хвилин.

  

Источник материала
loader
loader