У російському полоні на журналіста Дмитра Хилюка травлять службових собак та ламають йому ребра, — Наталія Богута
У російському полоні на журналіста Дмитра Хилюка травлять службових собак та ламають йому ребра, — Наталія Богута

У російському полоні на журналіста Дмитра Хилюка травлять службових собак та ламають йому ребра, — Наталія Богута

Дмитро Хилюк цивільний журналіст, що понад 2 роки перебуває у російській в'язниці

У російському полоні окупанти травлять службових собак на українського журналіста агентства УНІАН Дмитра Хилюка, ламають йому ребра та відмовляють у надання медичної допомоги. 

Про це під час заходу «Журналісти мають значення: Заклик до звільнення українських журналістів, утримуваних у полоні Російською Федерацією» у ПАРЄ заявила журналістка та колега Дмитра Наталія Богута. 

«За нашими даними спочатку Дмитра утримували на території Брянської області у СІЗО №2 після чого на початку травня 2023 року Дмитро був перевезений до Володимирської колонії №7, де він перебуває і досі за даними свідків», — каже Богута.

За її словами, ніяких обвинувачень Дмитру Хилюку не було пред’явлено, натомість лист від міноборони Росії, який був отриманий на початку січня 2024 року вказує на те, що Росія вважає журналіста військовополоненим і вона посилається на виконання нібито Женевських конвенцій. 

Щодо міжнародного Червоного Хреста, то у представників був один контакт з Дмитром Хилюком. Це було також у травні 2023 року. Після чого ніяких контактів вже не було. 

«Важливо згадати, що зустрічі з представниками Червоного Хреста відбуваються у тюрмах Росії за присутності представників в'язниці, російських наглядачів із нагрудними камерами, що унеможливлює реальне спілкування, адже полонені не можуть нічого сказати про нелюдське утримання у російській в'язниці. Вони не можуть розповісти представниками міжнародних організацій, як співробітники тюрми регулярно б’ють полонених, як примушують ходити по камері цілий день без можливості присісти на край ліжка, як принижують, залякують, залишають без обіду та вечері по власній забаганці, змушують годинами повзати по підлозі, б’ють по вухах та продавлюють пальцями очі полонених. У тюрмах Росії полоненим не надають ніякої медичної допомоги. Правозахисникам відомі й випадки тяжких хвороб полонених внаслідок голоду та отриманих від рук наглядачів травм, і випадки смертей українських полонених як військових, так і цивільних», — розповідає журналістка. 

Вона наголосила, що Дмитро Хилюк цивільний журналіст, що понад 2 роки перебуває у російській в'язниці. 

«Нам відомо, що він переживає і тортури, і побиття, приниження. На нього травлять службових собак, йому ламають ребра і відмовляють у медичній допомозі. Ми журналісти правозахисники маємо визнати, що для таких як Дмитро зроблено недостатньо, що міжнародні конвенції, резолюції не мають ніякого впливу на країну-агресора і тому настав час переглянути все те, що було зроблено для українців у полоні, а також журналістів. Потрібні дії спрямовані на звільнення журналістів з полону», — закликала Наталія Богута.

Журналіст агентства УНІАН зник у березні 2022-го на окупованій Росією Київщині, в його рідному селі Козаровичі.

У серпні 2022 року через Міжнародний комітет Червоного Хреста батьки Дмитра Хилюка отримали від нього лист, датований 14 квітня. На конверті був штамп «Почта России», а сам лист містив одне речення: «Дорогі мої мамо, тату, я живий, здоровий, у мене все добре».

17 травня група «1+1 media» опублікувала звернення до міжнародних професійних та правозахисних спільнот із проханням допомогти визволити з полону Росії Дмитра Хилюка, а також усіх цивільних заручників, яких держава-агресор незаконно утримує від початку свого повномасштабного вторгнення в Україну. 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що він особисто тримає на контролі питання щодо визволення Дмитра Хилюка з російського полону. Наприкінці травня 2023 року поліція Київської області передала справу щодо викрадення росіянами Дмитра Хилюка до Головного управління СБУ.

У липні 2023-го «Репортери без кордонів» встановили, що Дмитро живий і утримувався в СІЗО №2 у Новозибкові Брянської області РФ, а зараз перебуває в одній з в’язниць Володимирської області.

У лютому 2024 року «Репортери без кордонів» виступили із заявою, в якій вимагали від російської влади надати докази, що український журналіст Дмитро Хилюк живий.

Наприкінці травня Дмитро Хилюк передав з полону вітання своїм рідним. Звістку передав один з українських військових, якого в межах обміну полоненими повернули на підконтрольну Україні територію.

Фото: Дмитро Хилюк / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Журналисты
Источник материала
loader
loader