1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Уперше в історії Казахстану: археологи знайшли рідкісну давньотюркську монету
Уперше в історії Казахстану: археологи знайшли рідкісну давньотюркську монету

Уперше в історії Казахстану: археологи знайшли рідкісну давньотюркську монету

Археологи виявили старовинну монету, яка датується серединою сьомого століття. Їхня знахідка є першою знайденою в Казахстані тюрко-согдійською монетою.

У долині Когали, Казахстан, дослідники з музею-заповідника "Танбали" виявили рідкісний тип тюрко-согдійської монети. Це відкриття зробили під час розкопок, проведених Міжнародною історико-археологічною експедицією, повідомляє Міністерство культури та інформації Казахстану, пише Arkeonews.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Тюрко-согдійські монети, які випускали хакани Західного тюркського каганату в Центральній Азії між VI і VIII століттями нашої ери, відрізняються своїми согдійськими написами.

Раніше відомі зразки цих монет вже знаходили в таких регіонах, як Чач, Чанян і Отрар на території сучасного Узбекистану та Семиріччя на території сучасного Киргизстану. Однак досі жодної такої монети не виявляли в Казахстані. Деякі зі знайдених монет мають написи такими мовами, як бактрійська, фаргана та арабська.

Фото: Kazakhstan’s Ministry of Culture and Information

Експерти з ранньосередньовічної нумізматики вказують, що новознайдена монета датується серединою сьомого століття. Пам'ятки в долині Когали, досліджені експедицією, відображають культуру західних тюрків, які проживали в регіоні Жетісу в VII-VIII століттях.

Науково-реставраційна лабораторія Танбали ініціювала перші зусилля з консервації цього унікального артефакту. Місцевість, в якій знайдено монету, відома своїми танбалійськими петрогліфами, відкритими в 1957 році і визнаними об'єктом Всесвітньої спадщини в 2004 році.

Археологи задокументували понад 6100 наскельних малюнків у культурному ландшафті Аккайнара, з яких понад 800 належать до давньотюркського періоду.

Важливо Виявився найдовшим у Європі: чеські археологи знайшли курган віком 5300 років (фото)

Серед цих малюнків виділяються тамги, що представляють кланові знаки на спадковій власності, які датуються від ранньотюркського періоду до початку XX століття.

Раніше Фокус писав про розкопки Оклендського замку. Дослідники шукали будинок учасника Англійської громадянської війни XVII століття, а знайшли золото.

А також ми розповідали про поховальний корабель вікінгів. Археологи зазначають, що цей курган мій належати сину першого короля Норвегії.

Источник материала
Поделиться сюжетом