Чи продають електроенергію за кордон? Заступник міністра енергетики відповів
Чи продають електроенергію за кордон? Заступник міністра енергетики відповів

Чи продають електроенергію за кордон? Заступник міністра енергетики відповів

Україна не продає електроенергію за кордон, а працює над забезпечення стабільного електроживлення всередині країни. Про це заявив в ефірі Радіо Свобода заступник міністра енергетики Микола Колісник.

За його словами, інформація про такий продаж є фейком.

«Підкреслюю: ні, експорту не відбувається на комерційній основі. Це є насправді навмисні фейки, які розповсюджуються як ІПСО. Ми на сьогодні чітко зорієнтовані на збалансування внутрішніх потреб енергетичної системи для того, щоб забезпечити стабільне електроживлення і електропостачання для власних потреб», – сказав Колісник.

Заступник міністра запевнив, що енергетики максимально вживають заходів, щоб зменшити кількість годин обмежень електропостачання, але ці графіки виходять із ситуації, яка є станом на конкретний момент. Колісник наголосив, що на роботу системи можуть впливати обстріли і кардинальна зміна погодних умов.

Також повідомлялося, що наразі енергосистема залежить від сонячної та вітрової генерації, тому відбуваються суттєві коливання впродовж навіть одного дня. Крім того, тривають ремонтні роботи на атомних станціях, тому деякі блоки не працюють, що є дуже суттєвим фактором. Про це заявив генеральний директор Yasno Сергій Коваленко. Гендиректор Yasno поінформував, що в найближчі 6-8 тижнів ситуація з дефіцитом електроенергії буде складною. Окрім вище описаних проблем з генерацією, додається зростання споживання.

До слова, голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький попередив, що ситуація в енергосистемі України буде ще важчою до кінця липня. 

Источник материала
Поделиться сюжетом