Китай може втратити доступ до ChatGPT
Китай може втратити доступ до ChatGPT

Китай може втратити доступ до ChatGPT

Американська компанія OpenAI хоче заборонити доступ до своєї технології ChatGPT на всій території Китаю. Варто додати, що на материковій частині Китаю доступ до чатбота й так був обмежений, але окремі китайські стартапи могли користуватися платформою. По це пише Суспільне з посиланням на Reuters.

Китайські користувачі уже почали отримувати електронні листи з попередженням, що доступ до програми у їхньому регіоні компанія не підтримує, тому з 9 липня функція не працюватиме.

Чому ухвалено таке рішення – OpenAI не пояснила. Однак видання впевнене, що цей намір збігається з рішенням інших американських компаній обмежити доступ Китаю до передових технологій, а також щоб запобігти поширенню дезінформації.

У відповідь на це провідний китайський розробник ШІ Baidu заявив, що запустить «інклюзивну програму» міграції на власну платформу Ernie для колишніх користувачів ChatGPT.

Подібну пропозицію озвучив і Alibaba Cloud. Там пропонують безкоштовні токени та послуги переходу на іншу платформу, при цьому компанія зауважує, що їхня модель Qwen-plus коштує значно дешевше, ніж американська програма.

Відзначимо, що у Китаї є власні подібні ресурси:

  • пошуковик Baidu;
  • соцмережі RenRen та Weibo;
  • месенджер WeChat тощо.

Але тут повністю (або майже повністю) відсутня анонімність: з 2012 року треба верифікувати аканти у соцмережах за допомогою ID-посвідчення або номера мобільного. Крім того, китайські соцмережі цензурують і допис можуть заблокувати через певні символи чи вислови.

У Китаї загалом не працює більшість звичних європейцям і американцям застосунків та сайтів. Тут заблоковані Х, Facebook, Instagram, Google, а також YouTube та Wikipedia. Навіть китайський застосунок TikTok має окрему версію для місцевих користувачів.

Це почалося ще у 2003 році, коли у КНР запрацювала система, яка фільтрує контент в інтернеті – «Золотий щит», або Національний інформаційний проєкт із громадської безпеки.

Источник материала
Поделиться сюжетом