Наскільки небезпечні кісти в нирках
Наскільки небезпечні кісти в нирках

Наскільки небезпечні кісти в нирках

Кіста нирки – невелике утворення з тонкими стінками, усередині якого є рідина. Кіста може розташовуватися на поверхні нирки або тканини органу – паренхімі.

Наскільки небезпечні кісти

Причини виникнення кіст нирки на цей час не з'ясовані. Відомо, що можливість появи таких новоутворень збільшується з віком. Як правило, кіста нирки не дає жодних симптомів, не викликає неприємних відчуттів та є випадковою знахідкою при проведенні ультразвукового дослідження.

Все залежить від різновиду кісти. Прості кісти – саме вони й зустрічаються найчастіше – не становлять жодної небезпеки. Складні кісти мають потенційний ризик малігнізації – переродження клітин у ракові. На прості кісти вони не схожі: у них може бути відсутній рідинний вміст. Часто вони мають товсту стінку і мають неправильну форму.

Що робити з кістами в нирках

З простою кістою потрібно щось робити тільки у разі виникнення неприємних симптомів:

  • тупого болю в спині та боці;
  • підвищення температури тіла;
  • болю в животі.

Як правило, симптоми обумовлені збільшенням розміру кісти або розвитком ускладнень: інфекційного процесу, пошкодження стінок кісти, утруднення відтоку сечі. У таких ситуаціях лікарі рекомендують дренування кісти – виведення рідини з порожнини за допомогою проколу, або видалення утворення.

Складні кісти вимагають більш пильної уваги. Лікар може рекомендувати активне спостереження чи видалення новоутворення.

Теги по теме
Лечение
Источник материала
Поделиться сюжетом