30 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
OpenAI вирішила заблокувати цілу країну від використання її сервісів
OpenAI вирішила заблокувати цілу країну від використання її сервісів

OpenAI вирішила заблокувати цілу країну від використання її сервісів

Хто опиниться за бортом

Мова йде про Китай, де користувачі та розробники мають доступ до штучного інтелекту через API. Китайська державна газета Securities Times повідомила у вівторок, що американський розробник почав розсилати електронні листи користувачам у Китаї з повідомленням про свої плани заблокувати доступ, починаючи з 9 липня.

Ми вживаємо додаткових заходів, щоб заблокувати трафік API з регіонів, де ми не підтримуємо доступ до послуг OpenAI,
– заявив виданню представник OpenAI.

Цей крок може вплинути на кілька китайських стартапів, які створили додатки з використанням великих мовних моделей OpenAI. Але, ймовірно, вони зможуть перейти на інші сервіси, оскільки в самому Китаї вже запущено кілька моделей ШІ, покликаних конкурувати з ChatGPT, Copilot і Gemini. Однак неясно, наскільки потужними та конкурентоспроможними вони є.

Хоча послуги OpenAI доступні в більш ніж 160 країнах, Китай ніколи не входив до їх числа. Згідно з правилами компанії, користувачі, які намагаються отримати доступ до продуктів компанії в непідтримуваних країнах, можуть бути заблоковані або призупинені — хоча до цього часу компанія не робила цього відкрито.

Китай, як відомо, підтримує дуже жорстку цензуру й змушує розробників програмного забезпечення налаштовувати свої сервіси відповідним чином. Якщо мова йде про ШІ, то в цьому випадку алгоритми не повинні видавати користувачам інформацію про ті чи інші теми, які забороняє комуністична партія. Наприклад, про те, що сталося на площі Тяньаньмень у 1989 році, не можна прочитати ні в китайських соцмережах, ні почути на відеоресурсах, ні запитати у штучного інтелекту. Це означає багато труднощів для творців, тож, імовірно, саме з цієї причини OpenAI свого часу вирішила не запускати сервіс у країні.

Незрозуміло, що спонукало OpenAI до такого кроку саме зараз, хоча минулого місяця компанія повідомила, що припинила операції прихованого впливу, в тому числі з Китаю, які використовували її моделі штучного інтелекту для поширення дезінформації в інтернеті. Bloomberg своєю чергою зазначає, що такий крок OpenAI збігається з тиском Вашингтона на американські технологічні компанії з метою обмежити доступ Китаю до передових технологій, розроблених у США.

Теги по теме
Китай
Источник материала
Поделиться сюжетом