Північна Корея зібралася відправити "інженерні сили" на окуповану Донеччину: в ISW вказали, що це дасть Росії
Північна Корея зібралася відправити "інженерні сили" на окуповану Донеччину: в ISW вказали, що це дасть Росії

Північна Корея зібралася відправити "інженерні сили" на окуповану Донеччину: в ISW вказали, що це дасть Росії

Режим північнокорейського диктатора Кім Чен Ина, який дружить із країною-агресором Росією, готується направити військові "будівельні та інженерні сили" на територію України. Вони нібито братимуть участь у так званих відновлювальних роботах у тимчасово окупованих районах Донецької області вже з липня 2024 року.

Про це йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW). Саме попередження випустила південнокорейська телекомпанія TV Chosun із посиланням на уряд Південної Кореї ще 21 червня.

Так, у Сеулі дізналися про намір КНДР в липні відправити великі інженерні сили на захоплену російськими військами частину Донеччини, зокрема для "допомоги" у "відновленні інфраструктури" Донецька.

Згідно із повідомленнями, північнокорейські збройні сили мають 10 інженерних бригад. Тому журналісти підрахували, що Пхеньян міг би заробляти до $115 мільйонів у невказаній іноземній валюті щороку від Росії, якби він направив три або чотири такі інженерні бригади на тимчасово окуповану територію України.

Прессекретар Пентагону генерал-майор Пет Райдер заявив 25 червня, що США "стежитимуть" за цим розвитком подій. Він порадив Північній Кореї "поставити під сумнів" своє рішення відправити ці війська як "гарматне м'ясо" для участі в незаконному вторгненні Росії в Україну.

В ISW нагадали, що 19 червня російський та північнокорейський диктатори підписали угоду про всеосяжне стратегічне партнерство. Хоча Путін пізніше спробував применшити важливість цього договору й можливість служби північнокорейських військових у лавах його окупаційних сил та території України.

"Росія, схоже, прагне створення коаліції дружніх держав, які мають історично теплі зв'язки з Радянським Союзом, враховуючи Північну Корею та В'єтнам, щоб сформувати основу альтернативного світового порядку", – зазначили аналітики.

Поки вони ще не зустрічали повідомлень, які припускають, що північнокорейські військовослужбовці мають намір брати участь у бойових діях в Україні на боці РФ. Однак наголошується, що пряма інженерна підтримка КНДР може звільнити бойову міць країни-агресора для операцій уздовж лінії фронту та допомогти зусиллям Кремля щодо розширення військової інфраструктури й оборонних укріплень на окупованій частині України.

Як повідомляв OBOZ.UA, за даними Washington Post, за півроку Північна Корея могла відправити Росії 1,6 млн артснарядів. Таку кількість озброєння з КНДР путінська армія, ймовірно, отримала в період із серпня 2023-го до січня цього року.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом