У Німеччині знайшли 2000-річну римську військову сандалію з цвяхами. Фото
У Німеччині знайшли 2000-річну римську військову сандалію з цвяхами. Фото

У Німеччині знайшли 2000-річну римську військову сандалію з цвяхами. Фото

Археологи виявили залишки римської військової сандалі з цвяхами, вік якої перевищує 2000 років. Незвичну знахідку виявили поблизу допоміжного римського табору в Німеччині.

Взуття у військовому стилі знайшли під час розкопок в цивільному поселенні на околиці римського військового форту поблизу Оберстімма. Про це повідомили археологи з Державного управління охорони пам’яток Баварії, пише Arkeonews.

Знайдені залишки підошви римської сандалі були в жалюгідному стані. Вони були замасковані товстим шаром корозії. Тож спершу археологи подумали, що це два шматки старовинного металу. Науковці навіть дискутували, можливо, це – серп, адже знайдені елементи взуття були вигнуті.

І лише рентгенівський знімок, який зробили у лабораторії Державного управління охорони пам’яток Баварії, показав, що роз'їдені грудки були насправді залишками сандалів. Тож подальші дослідження довели, що археологи розкопали військове взуття, яке називалось каліги.

Каліги – важкі високі військові сандалі Стародавнього Риму. Це взуття було невіддільною частиною уніформи римських легіонерів і допоміжних військ.

Військові каліги обов'язково були добре збиті цвяхами. Залізні цвяхи використовували для зміцнення та фіксації шкіряної підошви. Вони забезпечували стійкість і міцність. У цьому взутті можна було ходити по складній місцевості. Каліги були надзвичайно витривалі та зручні, що важливо для військових.

Окремі цвяхи для взуття часто знаходять на римських пам’ятках. Але дуже рідко вони зберігаються разом із залишками шкіряної підошви. Подібні знахідки в Баварії поки що відомі лише з кількох пам’яток. Тож знайдені військові сандалі відкривають свіжі погляди науковців на римське повсякденне життя та майстерність.

Експертка Баварського державного управління з охорони пам’яток Аміра Адайле наголошує, що це відкриття показує, що звичаї, спосіб життя, а також одяг, які римляни привезли до Баварії, були перейняті місцевими жителями.

Генеральний консерватор Державного управління охорони пам’яток Баварії Матіас Пфайл розповів, що після розкопок була проведена детальна реставрація відшуканих знахідок. "Це підкреслює неоціненну роботу наших реставраторів", – наголошує вчений.

Раніше OBOZ.UA писав, що на дні Середземного моря знайшли 3300-річний корабель з неушкодженими амфорами.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом