"Вистава" та "фіктивний процес." У США прокоментували суд над журналістом Ґершковічем
"Вистава" та "фіктивний процес." У США прокоментували суд над журналістом Ґершковічем

"Вистава" та "фіктивний процес." У США прокоментували суд над журналістом Ґершковічем

Американські високопосадовці називають суд над американським журналістом в Росії "виставою" та закликають негайно звільнити Евана Ґершковіча, який був заарештований понад рік тому за звинуваченням у шпигунстві.

У російському Єкатеринбурзі у середу, 26-го червня, розпочався закритий процес над кореспондентом газети The Wall Street Jounal, якого прокуратура Росії звинуватила у тому, що інформація, яку він збирав для своїх репортажів, була таємною.

Речник Державного департаменту США Метью Міллер назвав процес над Ґершковічем "виставою, влаштованою російською владою, щоб виправдати репресії проти журналістів і незалежних голосів".

Він додав, що це ж стосується і іншого американця, колишнього морського піхотинця, заарештованого у Москві у 2018 році та засудженого до 16 років позбавлення волі за звинуваченням у шпигунстві у 2020 році, та усіх решти американських громадян незаконно затриманих за кордоном.

"Росія повинна припинити використовувати таких осіб, як Еван Ґершковіч і Пол Вілан, як розмінні монети. Їх обох слід негайно звільнити", – зазначив Міллер на брифінгу в середу, 26 червня.

Він додав, що представникам посольства США в Москві надали короткотривалий доступ до зали суду перед початком засідання, однак не дозволили поспілкуватися з Ґершковічем.

"Я можу засвідчити Евану, Полу та їхнім родинам, що Сполучені Штати не заспокояться, доки ми не повернемо їх обох додому," – наголосив Міллер.

Він додав, що не хоче публічно коментувати перемовини щодо ймовірного звільнення американців, затриманих в РФ:

"Ми працюємо над тим, щоб повернути Евана і Пола додому відтоді, як їх затримали... Кілька місяців тому ми виклали важливу пропозицію. Ми продовжуємо працювати приватно, щоб спробувати їх звільнити."

Еван ніколи не працював на уряд Сполучених Штатів і не є шпигуном – Кірбі

Координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі заявив, що "Росія не змогла виправдати продовження утримання Евана Ґершковіча під вартою".

Він наголосив, що Еван ніколи не працював на уряд Сполучених Штатів і не є шпигуном:

"Журналістика – це не злочин і Еван не мав бути затриманим... Ми будемо уважно стежити за цим. І, звичайно, наше посольство в Москві буде продовжувати намагатися бути присутнім на майбутніх слуханнях... Адміністрація буде продовжувати робити все можливе, щоб повернути їх додому".

Як повідомляв Голос Америки, в російському місті Єкатеринбурґ 26 червня розпочався закритий судовий процес над кореспондентом американської газети Wall Street Journal Еваном Ґершковічем, якого прокуратура Росії звинуватила у тому, що інформація, яку він збирав для своїх репортажів, була таємною.

За версією Федеральної служби безпеки Росії, він збирав дані про одне з підприємств російського військово-промислового комплексу, які становлять державну таємницю.

32-річний Еван Ґершковіч вже відсидів понад рік у російській в’язниці після того, як його заарештували в ресторані Єкатеринбурзі у березні 2023 року.

Він став першим західним журналістом заарештованим в Росії за шпіонаж з часів розвалу Радянського Союзу.

Президент Володимир Путін в лютому 2024 року натякав в інтерв'ю американському журналісту Такеру Карлсону про бажання "домовлятися" про звільнення Ґершковіча.

Як повідомили в суді, нове засідання у справі Евана Ґершковіча, звинуваченого в РФ у шпигунстві, відбудеться 13 серпня.

Серед інших громадян США, затриманих у Росії, є журналістка Радіо Свобода Алсу Курмашева, затримана минулого року за те, що не зареєструвалася як "іноземний агент".

Курмашева має подвійне російське та американське громадянство. Як раніше повідомляв Голос Америки, Радіо Свобода засудило справу проти Курмашевої як політично мотивовану.

Источник материала
Поделиться сюжетом