30 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Дверцята відчиняти заборонено, або Як зберегти холод у холодильнику без електроенергії
Дверцята відчиняти заборонено, або Як зберегти холод у холодильнику без електроенергії

Дверцята відчиняти заборонено, або Як зберегти холод у холодильнику без електроенергії

Холодильник давно не розкіш, а мастхев кожної сім’ї. Правда, без електроенергії він не працює. Та наш народ знайшов способи, як зберегти холод у приладі навіть тоді, коли немає світла.

Серед цікавих лайфгаків – не ставити холодильник біля вікна, використовувати ковдру і заморожувати воду у пляшці. Детальніше - у матеріалі Коротко про.

Правильне місце для холодильника

Зазвичай у приватному житлі таку техніку ставлять там, де зручно і красиво. Наприклад, біля вікна, впритул до стіни, щоб зекономити певну площу, або узагалі біля раковини чи плити.

- А через деякий час холодильник починає перегріватися, а може й узагалі перестати працювати, - розповідає Коротко про майстер з ремонту побутової техніки Михайло Чумак. – Тому запам’ятайте кілька правил його правильного розташування: між побутовим пристроєм і стіною або меблями відстань має бути більше 10 см (а я взагалі рекомендую 30 см), щоб уникнути перегріву агрегату. Холодильник треба виставляти за рівнем, щоб не було перекосів, щоб ущільнювач не деформувався. І краще відрегулювати ніжки так, щоб був невеликий нахил назад, тоді дверцята легко зачинятимуться. Зараз вимикають електроенергію. Тому, якщо ваш холодильник стоїть біля вікна чи плити, духовки чи, не дай боже, на балконі, переставте його у темний і найбільш прохолодний куток вашого будинку. Та навіть у підвал! Так ви допоможете техніці довше зберігати холод тоді, коли світла не буде.

Зачиняйте дверцята

Банальне правило, а таке дієве. Часто трапляється, що, поспішаючи, витягуємо продукти з холодильника і не зачиняємо дверцята. Або відчиняємо їх і довго дивимося усередину холодильника, роздумуючи, щоб такого з’їсти. І у той час, коли двері приладу відчинені, дорогоцінний холод тікає, а натомість температура повітря усередині поступово підіймається. Тому не відкривайте холодильник без необхідності. Це допоможе утримувати холодне повітря та продовжить ефект охолодження.

Ізоляція холодильника

Ще один ефективний спосіб зберегти холод усередині цієї техніки. Ізолювати холодильник можна, накинувши на нього та дверцята старі ковдри, рушники, алюмінієву фольгу. Усе це відбиватиме тепло від приладу. Але ні в якому разі не вкутуйте ковдрою задню панель холодильника, де знаходиться компресор.

Завантажена морозилка

Чим більше продуктів у морозилці, тим краще там триматиметься холод. Щоправда, є нюанс: не можна закривати вентиляційні отвори приладу. А ще залиште трохи місця, яке знадобиться для двох-трьох пляшок з водою (у наступному розділі пояснемо, для чого вони).

У заповненій морозилці, де також є ось такий акумулятор холоду, низька температура триматиметься довше. Фото: ek.ua

Акумулятори холоду чи пляшки з водою

Щоправда, попередньо заморожені. У заповненій морозилці, де також є вищезгаданий акумулятор чи пляшка з водою, холод триматиметься довше. Тому що лід у цих ємностях буде танути, забираючи частину температури, що підвищується, на себе. Тобто замість продуктів, буде танути вода у пляшці або в акумуляторі (який в магазинах побутових товарів коштує від 60 грн).

А ще в народі радять заповнювати пляшки водою з сіллю. Можна й так. Головне – мати такий додатковий елемент холоду у морозилці. До речі, лайфгак: заморозьте декілька пляшок з водою і, при вимкненні електроенергії, одну з них поставте у холодильник, а решту залиште в морозильнику. Так холод зберігатиметься і там, і там.

Правильне розміщення продуктів

У блекаут овочі на нижній полиці, а вершкове масло на верхній не допоможуть зберегти низьку температуру у холодильнику. Тому, знову ж таки, краще заповнити холодильну камеру так, як зручно, не вщент, а щоб повітря циркулювало між продуктами. І не закриваючи вентиляційні отвори.

Важливо!

Продукти, які починають розморожуватися, але все ще мають безпечну температуру, слід приготувати першими. Перед приготуванням перевірте кожен продукт окремо. Якщо продукт з холодильника чи морозилки теплий на дотик, має незвичайний запах, колір чи структуру, то краще викиньте.

Цікавий факт

Сьогодні усіх українців цікавить таке: скільки ж часу холодильник залишатиметься холодним без електрики?

Це залежить від різних факторів, наприклад, якості ущільнювача у дверцятах, температури повітря, частоти відкривання дверей. Загалом холодильник може зберігати їжу холодною приблизно від 4 до 6 годин без живлення. У морозилці холод триматиметься довше – 48 годин (або 24 години, якщо заповнена наполовину).

Холодильник давно не розкіш, а мастхев кожної сім’ї. Фото: jackery.com

Чим можна замінити холодильник?

На жаль, цей прилад навряд чи вийде замінити повністю. Все-таки ми звикли до благ цивілізації, в тому числі і до цієї «шафи» з продуктами. Та все ж хоча б деякий час зберігати продукти холодними допоможуть:

  • Підвал. Щасливчики ті, хто має у власності сухий прохолодний погріб чи льох. У таких умовах можна зберігати не лише закрутки, крупи, овочі-фрукти, а й приготовлену їжу.
  • Криниця. Працює як вище згаданий підвал. Продукти треба скласти у відро і спустити вниз. Можна занурити на третину у воду, або не робити цього, тому що в криниці прохолодно навіть у спеку.
  • Термосумка. До якої входять акумулятори холоду. Якщо їх попередньо заморозити, то холод у такій сумці триматиметься до 3 годин.
Источник материала
Поделиться сюжетом