Металурги назвали неприйнятною редакцію законопроєкту про запобігання та контроль промзабруднення
Металурги назвали неприйнятною редакцію законопроєкту про запобігання та контроль промзабруднення

Металурги назвали неприйнятною редакцію законопроєкту про запобігання та контроль промзабруднення

Законопроєкт, ухвалений парламентом в першому читанні 20 червня, не бере до уваги реальну економічну ситуацію в Україні та втрати промисловості за 2,5 роки війни.

Про це заявив "Укрметалургпром". 

Мета законопроєкту – імплементувати в українське законодавство положення Директиви ЄС про промислові викиди. Документ передбачає впровадження "інтегрованого дозволу", який встановить для підприємств конкретні екологічні нормативи на викиди й відходи.

Металурги наголошують, що запропонований законопроєктом максимально можливий термін для переходу на нові екологічні стандарти у 7 років з дня застосування висновків, не є достатнім.

В пресслужбі "Метінвест" зазначають, що в нинішньому вигляді законопроєкт не є прийнятним для галузі, оскільки не враховує реальну економічну ситуацію в Україні і позбавляє сектор ГМК можливостей для розвитку.

"Директивою визначено, що висновки НДТМ є орієнтиром для встановлення умов дозволів і компетентний орган може, у певних випадках, встановлювати менш жорсткі значення гранично допустимих викидів. Навіть після 10 років з моменту спливу строку імплементації Директиви відступи є звичайним явищем та широко застосовуються в країнах-членах ЄС", – наголошують в "Метінвест".

Металурги додають, що Україна повинна переймати європейський досвід, оскільки ці зобов’язання ми взяли на себе під час підписання Угоди про асоціацію з ЄС, проте варто враховувати війну в Україні, що сильно впливає на роботу металургійних підприємств. Європейську систему підтримки бізнесу у вигляді багатомільярдних грантів на екологічну модернізацію. 

"В ЄС досягненню поточного рівня викидів забруднюючих речовин в повітря передувало майже 30 років впровадження модернізаційнихпроєктів (профінансованих державним коштом). Підприємства країн-членів ЄС під час запровадження Директиви не стикались із викликами такого масштабу як воєнні дії, що несуть загрозу фізичного знищення чи захоплення виробничих підприємств. З огляду на вищезазначене, "Укрметалургпром" закликає доопрацювати проєкт закону зурахуванням зауважень представників галузі та інших підприємств", – говориться у зверненні обʼєднання.

Источник материала
Поделиться сюжетом