30 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Російський супутник-розвідник продовжує підозрілі маневри
Російський супутник-розвідник продовжує підозрілі маневри

Російський супутник-розвідник продовжує підозрілі маневри

Російський супутник-інспектор, відомий як «Луч-2», знову в русі, продовжуючи незвичні маневри, які викликали подив у космічної розвідки, повідомила 27 червня компанія Slingshot Aerospace, що займається відстеженням космічного простору.

Slingshot повідомляє, що супутник, який перебуває на орбіті трохи більше року, позиціонує себе поблизу кількох супутників зв’язку в рамках місії зі збору розвідувальної інформації.

Останнє переміщення «Луч-2», зафіксоване автоматизованою системою стеження Slingshot, було «великим маневром» 23 червня, який вказує на те, що супутник рухається в напрямку супутника зв’язку Intelsat.

Одрі Шаффер, віце-президент Slingshot зі стратегії та політики, сказала, що компанія «стежить за «Лучом-2″ з моменту його запуску в березні 2023 року, і наші алгоритми машинного навчання передбачили його наступний крок». Компанія прогнозує, що наступним об’єктом інтересу «Луч 2» буде супутник зв’язку Intelsat 1002.

«Очікується, що «Луч-2″ виконає додатковий маневр, щоб зупинити свій дрейф поблизу Intelsat 1002 28 червня, якщо він продовжить свою попередню модель поведінки», — сказав Слінгшот. Ця поведінка відображає поведінку його попередника, «Луч-Олімп-К-1», який був відомий аналогічною діяльністю зі збору розвідувальної інформації.

З моменту запуску «Луч-2» був особливо активним, здійснивши кілька важливих маневрів протягом перших 14 місяців на орбіті, повідомили в компанії. Найближчим супутником на сьогодні був KA-SAT 9A компанії Eutelsat, який наближався приблизно на 20 км від супутника зв’язку.

Нижче перераховані європейські, африканські та американські супутники зв’язку, з якими «Луч 2» здійснив найбільше зближення, за даними Slingshot:

  • EUTE KA SAT 9A (KA SAT) (~20 км)

  • EUTELSAT 9B (~43 км)
  • EUTE 3B (~38 км)
  • RASCOM QAF 1R (~163 км)
  • EUTE 3C (HB 10) (~220 км)
  • EUTE KONNECT VHTS (~30 км)

  • RASCOM QAF 1R (~137 км)
  • ASTRA 4A (SIRIUS 4) (~45 км)

  • SES 5 (~154 км)
  • INTELSAT 3-F7 (~228 км)

Шаффер зазначив, що «Луч-2» «історією пристосування до супутників зв’язку, і тепер, здається, він змінює позицію поблизу своєї наступної цілі». 

Хоча Slingshot не зміг прокоментувати, чи може «Луч 2» перехоплювати зв’язок, що йде через супутники, до яких він наближається, рішення компанії оприлюднити цю інформацію спрямоване на те, щоб дозволити операторам супутників «приймати обґрунтовані рішення щодо своїх космічних кораблів».

Источник материала
Поделиться сюжетом