1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У Києві зафіксовано випадок ботулізму — чоловік купив в кіоску ікру в’яленої риби, яку потім з’їв
У Києві зафіксовано випадок ботулізму — чоловік купив в кіоску ікру в’яленої риби, яку потім з’їв

У Києві зафіксовано випадок ботулізму — чоловік купив в кіоску ікру в’яленої риби, яку потім з’їв

Про це повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Києві.

Зазначається, що фахівцям надійшло повідомлення від Київського міського центру контролю та профілактики хвороб про реєстрацію випадку ботулізму у мешканця Києва. На думку фахівців, це пов’язане із вживанням ікри в’яленої риби, що була придбана в одному з кіосків міста.

«З 27 червня Головним управлінням розпочато позапланові заходи державного нагляду (контролю) операторів ринку, які здійснюють обіг вищезазначеної продукції з відбором зразків для лабораторного дослідження», — йдеться у повідомленні.

Наразі триває розслідування.

Ботулізм — це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертельно. Викликає захворювання – токсин, який продукується бактерією Clostridium botulinum в м’ясних, рибних, грибних чи овочевих консервах, виготовлених в домашніх умовах, в’яленому м’ясі чи рибі, у будь-яких виробах з м’яса (ковбаси, шинки) тощо, домашнього приготування. Найчастіше причиною ботулізму стають: зіпсовані вялені/копчені продукти або недостатньо термічно оброблені консервовані продукти саме домашнього консервування, в’ялення, соління з м’яса, риби, овочів, грибів.

Через 12-36 годин після потрапляння токсину в організм людини виникають такі симптоми: нудота, блювання, запаморочення, сильно виражена сухість у роті, труднощі з ковтанням, м’язова слабкість – важко рухатися, говорити, дихати; зір – нечіткий або виражене двоїння предметів перед очима. Ботулінічний токсин, потрапляючи в організм людини, порушує роботу нервових клітин та блокує сигнал до скорочення м’язів. Що більше токсину було в їжі, тим інтенсивнішими є симптоми. У разі повного паралічу дихання людина може померти.

Як запобігти ботулізму?

Категорично відмовитися від вживання в’яленої риби, консервованих домашніх м’ясних консерв та грибів. Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки. Їжте тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно із санітарними вимогами.

Читайте також: Скандал у ліцеї Києва – працівники ледве не потруїли дітей

Источник материала
Поделиться сюжетом