Вперше у світі. Вчені зробили роги носорогів радіоактивними для боротьби з браконьєрством
Вперше у світі. Вчені зробили роги носорогів радіоактивними для боротьби з браконьєрством

Вперше у світі. Вчені зробили роги носорогів радіоактивними для боротьби з браконьєрством

Південноафриканські вчені ввели радіоактивний матеріал у роги живих носорогів, щоб полегшити їх виявлення на прикордонних постах. Радіоактивна речовина "зробить ріг отруйним для споживання людиною", адже браконьєри масово полюють на носорогів, аби забрати ріг, який використовують у медицині. 

Проєкт Rhisotope, який спрямований на приборкання браконьєрства, є поки пілотним. Проте якщо його результати будуть успішними, таку методику із радіоактивними матеріалами будуть реалізовувати й надалі, пише Sciencealert. 

Керівник проєкту, директор відділу радіаційної фізики південноафриканського Університету Вітватерсранд Джеймс Ларкін наголосив, що радіоактивна речовина, яку вводять у ріг носорога не шкодить тварині. Вчений приспав носорога, аби не стресувати тварину, а тоді ретельно просвердлив невеликий отвір у розі, забив туди радіоізотоп, а потім завершив роботу, розпорошивши 11 тисяч мікроточок по всьому рогу. За його словами, доза радіоактивного матеріалу була настільки низькою, що жодним чином не вплинула на здоров’я носорога чи навколишнє середовище.

Професор і декан наукового факультету того ж університету Нітхая Четті додала, що радіоактивний матеріал "зробить ріг марним, непридатним і навіть отруйним для споживання людиною". І це б мало зменшити інтерес браконьєрів до цих тварин. 

Двадцять живих носорогів стануть частиною пілотного проєкту Rhisotope, згідно з яким їм введуть дозу певної речовини, яка запустить детектори, встановлені по всьому світу на міжнародних прикордонних постах. За словами вчених, прикордонники часто мають портативні детектори радіації, які можуть виявляти контрабанду, на додаток до тисяч детекторів радіації, встановлених у портах і аеропортах.

За словами засновника південноафриканського притулку Лімпопо Аррі Ван Девентера видалення рогів у носорогів, що зараз практикується зоозахисниками, не зупиняє браконьєрів. Тож вся надія на новий метод захисту тварин. "Можливо, це те, що зупинить браконьєрство. Це найкраща ідея, яку я коли-небудь чув", – сказав він.

Натомість Джеймс Ларкін наголосив, що введений носорогам радіоактивний матеріал прослужить п’ять років на рогу. А це навіть дешевше, ніж видалення рогів носорогам кожні 18 місяців.

Південна Африка є домом для переважної більшості носорогів у світі. Згідно з підрахунками Міжнародного фонду носорогів, у країні живе близько 15 тисяч цих тварин. Тому саме тут найбільше полюють на цих ссавців. Браконьєрство викликане попитом на роги носорогів у Азії, де їх використовуються в традиційній медицині за їхній, нібито, терапевтичний ефект. Роги мають великий попит на чорних ринках, де ціна на них конкурує з золотом і кокаїном.

Міністерство навколишнього середовища Південної Африки заявило, що, попри зусилля уряду по боротьбі з незаконною торгівлею, у 2023 році було вбито 499 гігантських ссавців, переважно в державних парках. Це на 11 відсотків більше, ніж у 2022 році.

Раніше OBOZ.UA писав, як вчені з'ясували, що шимпанзе лікують себе лікарськими рослинами.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом