Справа про штурм Капітолію: Верховний суд США скасував рішення суду нижчої інстанції
Справа про штурм Капітолію: Верховний суд США скасував рішення суду нижчої інстанції

Справа про штурм Капітолію: Верховний суд США скасував рішення суду нижчої інстанції

Верховний суд Сполучених Штатів ухвалив рішення, яке обмежить здатність Міністерства юстиції притягати до відповідальності учасників штурму Капітолія в січні 2021 року. Це не лише вплине на сотні людей, які приймали участь у тому штурмі, але може позначитись на звинуваченні проти Дональда Трампа по цієї ж справі.

Найвищий суд США смінив трактування поки що одного звинувачення, повідомляє Reuters. Проте раніше Мін’юст США використовував це формулювання у понад 300 справах про події 6 січня. Саме воно вказано і у окремій справі Трампа про зазначені події. Це "перешкоджання офіційній процедурі".

Зокрема, Верховний суд США прийняв рішення по справі колишного офіцера поліції Джозефа Фішера. Коп був серед натовпу, що штурмував Капітолій. Пізніше разом з сотнями інших він потрапив під зазначене звинувачення Мін’юста, яке стверджувало, що учасники заворушень, які прорвалися до Капітолію, "винні в перешкоджанні офіційній процедурі".

Проте у Верховному суді вирішили, що таке звинувачення може стосуватися лише людей, які фактично фальсифікували або знищували документи. Як зазначили судді, звинувачення Мін’юста "є новим тлумаченням, яке безпідставно криміналізує широку низку прозаїчної поведінки, надаючи активістам і лобістам десятилітні строки ув’язнення".

Як саме це рішення Верховного суду вплине на справи про штурм Капітолія, достеменно невідомо. Обвинувачених у них понад 1300, з них приблизно 350 саме за статтею про перешкоджання офіційній процедурі. Близько 170 вже засуджені та відбувають покарання.

Теоретично всі справи будуть повернуті до судів, які повинні вирішити, чи варто звільняти обвинувачених. Справа в тому, що перешкоджання офіційній процедурі – лише один з низки пунктів звинувачення, які інкримінували протестувальникам.

Як повідомляв OBOZ.UA, хоча президент Джо Байден не дуже переконливо виступив на дебатах із Дональдом Трампом, виборці практично не змінили свої рішення щодо того, за яких кандидатів вони планують проголосувати на виборах вже в листопаді цього року.

До того ж, Джо Байден визнав, що невдало виступив на дебатах із Дональдом Трампом, і назвав себе "не молодим чоловіком". При цьому політик впевнений, що він таки зможе отримати перемогу на президентських виборах у листопаді цього року.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом