1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Екіпаж Boeing Starliner застряг на МКС: коли астронавтів повернуть на Землю
Екіпаж Boeing Starliner застряг на МКС: коли астронавтів повернуть на Землю

Екіпаж Boeing Starliner застряг на МКС: коли астронавтів повернуть на Землю

Екіпаж Boeing Starliner застряг на МКС: коли астронавтів повернуть на Землю

NASA та Boeing знову выдкладають дату повернення астронавтів.

Дата повернення екіпажу Boeing Starliner з Міжнародної космічної станції досі не призначена, оскільки астронавти продовжують тестування та роботу над проблемами всередині капсули, повідомляє Associated Press.

"Ми не поспішаємо повертати Starliner  додому", — сказав керівник програми комерційного екіпажу NASA Стів Стіч.

Після запуску 5 червня, який мав тривати 10 днів, Boeing Starliner зіткнувся з витоками гелію та проблемами з двигунами під час стикування з МКС 6 червня. 

Керівництво Boeing та NASA наголошують, що космічний корабель стабільний і готовий залишити МКС у разі надзвичайної ситуації. Однак після випробувань двигунів у космосі NASA та Boeing вирішили витратити більше часу на з'ясування першопричини несправностей.

Тестова кампанія розпочнеться 2 липня на випробувальному полігоні Уайт-Сендс у Нью-Мексико, щоб відтворити роботу двигунів під час польоту. Тестування займе близько двох тижнів, але це залежить від результатів, і після цього буде потрібний додатковий аналіз. Таким чином, у NASA та Boeing поки немає дати повернення Starliner.

"Ми не збираємося планувати конкретну дату до того часу, поки не завершимо тестування і не дослідимо дерево помилок", - сказав Стіч.

Додаткові тести та перевірка подачі гелію та п'яти з 28 двигунів показали, що витік стабілізувався і більшість двигунів відновлюються. Однак NASA і Boeing вирішили не використовувати хоча б один із цих двигунів через проблеми з продуктивністю.

"Після того, як все буде завершено, ми зустрінемося і переконаємося, що зробили все необхідне для розуміння проблеми та стану системи, а потім благополучно повернемося додому", - сказав Марк Наппі, віце-президент та керівник програми комерційних екіпажів Boeing. 

Наппі наголосив, що поки що не можна сказати, коли саме відбудеться повернення.

За його словами, астронавти Батч Вілмор та Суніта Вільямс знають, що це випробувальний політ, тож затримка не стала для них несподіванкою.

За неофіційною інформацією, нова дата повернення може бути призначена на 6 липня, що означатиме місячне перебування астронавтів у космосі замість запланованого тижня.

Представники NASA стверджують, що Starliner може залишатись на МКС до 45 днів. Але в разі нагальної потреби він може залишатися там до 72 днів, спираючись на різні резервні системи. Якщо Starliner буде визнаний нездатним безпечно повернути астронавтів на Землю, одним із варіантів стане відправка їх додому на борту корабля Crew Dragon компанії SpaceX, який доставив на станцію чотирьох астронавтів у березні і здатний  у ​​разі надзвичайної ситуації вмістити більше людей.

 

Источник материала
Поделиться сюжетом