1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Eumetsat переносить метеорологічний супутник з Ariane 6 на Falcon 9
Eumetsat переносить метеорологічний супутник з Ariane 6 на Falcon 9

Eumetsat переносить метеорологічний супутник з Ariane 6 на Falcon 9

Європейський оператор метеорологічних супутників Eumetsat переніс майбутній запуск метеорологічного супутника з Ariane 6 на Falcon 9. Цей крок здивував і розчарував європейських космічних чиновників. У заяві від 28 червня Eumetsat заявив, що геостаціонарний метеосупутник Meteosat третього покоління-Sounder 1 (MTG-S1) тепер буде запущений на Falcon 9 у 2025 році. Космічний корабель планували запустити на початку 2025 року на Ariane 6.

«Це рішення було зумовлене винятковими обставинами», — сказав у заяві Філ Еванс, генеральний директор Eumetsat, але не уточнив ці обставини. «Це не ставить під загрозу нашу стандартну політику підтримки європейських партнерів, і ми з нетерпінням чекаємо успішного запуску SpaceX цього шедевра європейських технологій».

Космічний корабель є другим у лінійці геостаціонарних метеосупутників третього покоління Meteosat після запуску MTG-I1 на одній з останніх ракет Ariane 5 у грудні 2022 року. MTG-S1 є першим з ехолотом, який може забезпечити вертикальні профілі температури та водяної пари для покращення прогнозу погоди.

Eumetsat зазначив у своїй заяві, що MTG-S1 «зробить революцію в прогнозуванні погоди та моніторингу клімату», і запропонував перенести запуск на Falcon 9, щоб забезпечити його запуск за розкладом.

«Його запуск гарантує, що національні метеорологічні служби зможуть скористатися новими та більш точними даними для захисту життя, майна та інфраструктури», — йдеться в повідомленні. «Таким чином, країни-члени EUMETSAT вирішили укласти контракт із SpaceX на запуск супутника Meteosat Third Generation-Sounder 1 (MTG-S1) на ракеті Falcon 9 у 2025 році».

Агентство не відповіло на запитання про зміну запуску, надані до того, як воно випустило заяву. Про зміну запуску вперше повідомила 27 червня французька газета Le Monde. Ця зміна, схоже, застала зненацька керівництво європейських космічних організацій, оскільки вони публічно висловили свій шок і розчарування рішенням Eumetsat не використовувати Ariane 6 менш ніж за два тижні до запланованого дебюту цієї ракети.

«Очевидно, що сьогодні дуже невтішний день для європейських космічних зусиль», — заявив Філіп Баптіст, керівник французького космічного агентства CNES, у дописі в соціальних мережах. Він назвав це рішення «досить жорстокою зміною» з огляду на час.

«Я з нетерпінням чекаю, щоб зрозуміти, які причини могли змусити Eumetsat прийняти таке рішення в той час, коли всі великі європейські космічні країни, а також Європейська комісія закликають до запуску європейських супутників на європейських пускових установках!» він написав.

Він закликав Європейську комісію запровадити форму «купуй європейське», яка вимагатиме від європейських урядових місій запускати європейські ракети. «Це ще раз демонструє гостру потребу в міцній європейській координації космічної діяльності».

Йозеф Ашбахер, генеральний директор Європейського космічного агентства, також назвав рішення Eumetsat «дивним» у дописі в соціальних мережах 29 червня. «Це важко зрозуміти, особливо враховуючи, що Ariane 6 прямує до свого першого польоту 9 липня, і все буде проходити номінально».

Він зазначив, що рішення Eumetsat не вплине на нарощування запусків Ariane 6, якщо припустити, що перший запуск у липні буде успішним. Другий запуск, який буде комерційним запуском під керуванням Arianespace, заплановано до кінця року.

У Arianespace є книга замовлень на 30 запусків Ariane 6, сказала Керолайн Арну, керівник програм Ariane 6 в Arianespace, на брифінгу ESA 25 червня. Це включає 18 запусків супутників проекту Койпера для Amazon разом з іншими комерційними та державними клієнтами.

За її словами, Arianespace передбачає шість запусків Ariane 6 у 2025 році, збільшення до восьми у 2026 році та 10 у 2027 році. Очікується, що максимальна швидкість польоту апарату становитиме від 9 до 12 запусків на рік.

Лусія Лінарес, керівник відділу космічної транспортної стратегії та інституційних запусків в ESA, підкреслила на цьому брифінгу важливість державних клієнтів для Ariane 6. «Перш за все, ми розробили Ariane 6 — спроектували, розробили і зараз збираємось до першого запуску — для того, щоб служити європейським інституційним місіям», – сказала вона. «Це основна причина, чому державний сектор фінансує цю ракету-носій і чому ми маємо гарантований доступ до космосу».

Eumetsat, однак, не перший європейський інституційний клієнт, який вибрав Falcon 9 для запусків, особливо під час «кризи ракетоносіїв», яка обмежила доступ Європи до космосу. ESA запустило свій космічний телескоп Euclid на Falcon 9 рік тому, після чого в травні відбувся запуск EarthCARE, спільної місії з науки про Землю з японським космічним агентством JAXA. Ще один Falcon 9 у жовтні запустить місію ESA на астероїд Hera.

Європейська комісія також вибрала Falcon 9 для запуску навігаційних супутників Galileo, причому один Falcon 9 запустив пару супутників у квітні, а ще одну пару планують запустити пізніше цього року.

Источник материала
Поделиться сюжетом