1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
FDA схвалила ментолові вейпи, незважаючи на серйозні ризики
FDA схвалила ментолові вейпи, незважаючи на серйозні ризики

FDA схвалила ментолові вейпи, незважаючи на серйозні ризики

21 червня 2024 року Управління з контролю за продуктами й ліками США дозволило продавати в США перші електронні сигарети зі смаком, відмінним від тютюну. З чотирьох нових дозволених продуктів два є герметичними, попередньо наповненими контейнерами з нікотиновою рідиною зі смаком ментолу, які можна використовувати в певних типах електронних сигарет. Дві інші — це одноразові нікотинові електронні сигарети, тобто після використання попередньо заповненої ментолової рідини пристрій не можна використовувати знову.

Розмова попросила Джеймі Хартманн-Бойса, експерта з питань охорони здоров’я, який спеціалізується на боротьбі з тютюном та електронних сигаретах, пояснити плюси та мінуси дозволу FDA та що це може означати для вразливих груп населення.

Що означає нове оголошення від FDA?

Електронні сигарети, також відомі як вейпи, — це ручні пристрої з батарейками, які нагрівають рідину з утворенням пари, який можна вдихати. Цей пар може бути виготовлений з додаванням ароматизаторів. На відміну від традиційних сигарет, електронні сигарети не містять тютюнового листа. Електронні сигарети можуть – але не завжди – містити нікотин.

До 21 червня єдині нікотинові електронні сигарети, дозволені для продажу в США, були зі смаком тютюну. Деякі організації, включно з прихильниками тютюнової промисловості, описали це як «фактичну заборону смаку».

Центри з контролю та профілактики захворювань визначають ментол як хімічну сполуку, яка в природі міститься в м’яті та інших подібних рослинах. Це перший випадок, коли FDA дозволило продавати ароматизатор електронних сигарет, відмінний від тютюну. «Смак тютюну» описує ряд ароматів, які мають смак, подібний до традиційних сигарет.

Яка потенційна шкода, наприклад ризики для дітей?

Тютюнові компанії історично додавали ментол до традиційних сигарет, щоб зробити їх менш жорсткими та привабливішими. Тютюнові компанії агресивно продають сигарети з ментолом темношкірим людям. У 2022 році FDA запропонувало заборонити сигарети з ментолом, оскільки вони привабливі, зокрема для молоді, і потенціал такої заборони для покращення здоров’я та запобігання смертей. Але пропозиція застопорилася.

Дослідження показують, що нетютюнові ароматизатори електронних рідин є більш привабливими, ніж тютюнові, зокрема для молоді. Раніше FDA відхилило заявки на ментолові електронні сигарети, заявивши, що заявки «не надали достатніх наукових доказів того, що потенційна користь для дорослих курців переважує ризики, пов’язані з курінням у молодому віці».

Як регулюються електронні сигарети в США?

У США електронні сигарети з нікотином підпадають під контроль Центру тютюнових виробів FDA. Щоб їхня продукція була легально реалізована та продана в США, виробники електронних сигарет повинні подати заявку на отримання дозволу на продаж від FDA.

FDA оцінює ці застосування на основі наукових доказів, наданих виробниками. Щоб отримати схвалення, заявки мають продемонструвати, що дозвіл на продаж продукції буде доцільним для захисту здоров’я населення.

Це означає, що FDA має зважити, чи потенційні переваги продукту – іншими словами, його здатність допомогти дорослим кинути палити – переважають ризики, включаючи його привабливість для молоді. Хоча електронні сигарети не є безпечними, вони вважаються набагато менш шкідливими, ніж куріння. Це означає, що дорослі, які переходять від куріння до вейпінгу, можуть отримати користь від покращення свого здоров’я.

Хіба ароматизовані вейпи вже не були доступні в США?

Незважаючи на те, що до цього нового оголошення було дозволено продавати лише тютюнові електронні рідини, багато американців повідомляють про використання ароматизованих електронних рідин, причому найпопулярнішими є солодкі, фруктові, м’ятні та ментолові аромати.

Частково це пояснюється тим, що багато продуктів для вейпінгу, доступних у США, не були дозволені для маркетингу чи продажу. Вони називаються забороненими продуктами. Крім того, деякі продукти, які зараз доступні, все ще перевіряються FDA.

Багато шкоди, яку громадськість пов’язує з вейпінгом – наприклад, серйозні травми легенів, пов’язані з вейпінгом, про які широко повідомлялося у 2019 і 2020 роках – пов’язані із забороненими продуктами та шкідливими хімічними речовинами, які містяться в деяких продуктах, яких немає в продуктах, дозволених FDA.

Раніше в червні Міністерство юстиції та FDA оголосили про створення федеральної міжвідомчої цільової групи для обмеження розповсюдження та продажу нелегальних електронних сигарет. Тим часом США кишать елегантними, барвистими та дуже потужними вейпами, виготовленими в Китаї.

Які потенційні наслідки для здоров’я?

Найкращі доступні дослідження не показують чітких відмінностей між ментолом і електронною рідиною зі смаком тютюну з погляду прямого ризику для здоров’я користувачів. Як згадувалося вище, дослідження свідчать про те, що ароматизатори електронної рідини без тютюну є більш привабливими, ніж ароматизатори з тютюновим смаком, принаймні в деяких групах. Це може означати збільшення ризику того, що молодь, яка не курить, почне використовувати вейп.

Але це також може спонукати людей, які палять, переходити на вейпінг, що може становити менше ризиків, ніж куріння. Відмова від куріння також може покращити здоров’я інших людей, зменшивши вплив пасивного куріння.

Куріння вбиває половину постійних споживачів і є основною причиною смерті, якій можна запобігти, у США та у світі. Таким чином, альтернативи, які збільшують шанси на успішну відмову від куріння, можуть принести значні переваги здоров’ю. Щоб надати дозвіл на чотири нові схвалені продукти, FDA довелося переглянути велику кількість документів і досліджень, які показують, що переваги нових продуктів переважають їхні ризики.

Источник материала
Поделиться сюжетом