1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Як реанімувати орхідею: поради на різні випадки
Як реанімувати орхідею: поради на різні випадки

Як реанімувати орхідею: поради на різні випадки

Орхідеї – це одні з найкрасивіших і найпопулярніших кімнатних рослин. Попри свій екзотичний зовнішній вигляд, вони гарно почуваються в домашніх умовах та не потребують надто специфічного догляду.

Однак іноді трапляються негаразди з корінням квітки, які можуть призвести до її загибелі. Про те, як врятувати рослину, розповіло видання Яскрава клумба.

Найпоширенішою проблемою з орхідеями є негаразди з їхніми коренями. Якщо вони почали гнити або засохли, не поспішайте засмучуватися та купувати нову квітку, адже її можна спробувати врятувати. Однак надалі звісно варто враховувати особливості рослини та дотримуватися умов по догляду за нею.

Гниття коренів

Орхідеї можуть поглинати вологу з повітря та доволі довго утримувати її в собі. Тому якщо надто часто та рясно поливати ці рослини, то їхнє коріння може почати гнити. При цьому водночас листя втрачає пружність та стає зів’ялим.

Також квітка може почати хворіти після пошкоджень, тому з нею варто бути обережними. Якщо орхідея буде перебувати в надто несприятливих умовах, то процес руйнування може відбуватися доволі швидко. В результаті квітка втратить коріння, більшу частину листя і її доведеться реанімувати.

Як наростити коріння гнилої орхідеї

Для початку вийміть рослину з горщика, приберіть субстрат та чистим та гострим ножем чи секатором відріжте всі гнилі, пошкоджені та потемнілі частини рослини. Потім обробіть усі зрізи фунгіцидом. В результаті у вас залишиться верхня частина рослини з точкою росту. Залишіть її на кілька годин у теплому місці, щоб зрізи підсохли.

Потім налите чисту воду в ємність та зафіксуйте над нею орхідею так, щоб вона звисала над рідиною на кілька сантиметрів та не торкалася її. Поставте це все в тепле місце (23-25 градусів) з розсіяним світлом та поступово підливайте в місткість воду.

Раз на декілька днів протирайте листя розчином бурштинової кислоти або листовим підживленням для орхідей. Через кілька тижнів, коли коріння відросте приблизно на 5-7 см, квітку можна пересаджувати в субстрат.

Висихання коренів

Якщо листя квітки стає млявим та зморшкуватим, а коріння засихає, то це означає, що їй недостатньо вологи. Для початку спробуйте опустити рослину в горщику в слабкий розчин бурштинової кислоти або підживлення для орхідей. Використовуйте для його приготування чисту воду кімнатної температури.

Потім вийміть горщик, дайте рідині стекти та залиште орхідею в теплому місці з розсіяним світлом. Якщо стан рослини почав покращуватися, то повторіть замочування ще раз через кілька днів.

Як наростити коріння орхідеї, що засохла

Якщо замочування орхідеї не допомогло, то потрібно реанімувати її за допомогою саморобної теплиці. Візьміть мох сфагнум та замочіть його на декілька хв в розчині бурштинової кислоти або добрива. Потім дайте рідині стекти та покладіть мох в пластиковий пакет з застібкою.

Потім замочіть саму квітку в живильному розчині на кілька годин, щоб вона просочилася вологою. Коріння, що повністю засохло потрібно обережно видалити.

Далі покладіть мох на орхідею, а саму квітку в пакет з застібкою. Залиште це все в теплому місті (22-25 градусів) з розсіяним світлом. Вологи, що випаровуватиметься буде достатньо, щоб рослина поступово нарощувала коріння.

Слідкуйте за тим, щоб мох залишався помірно вологим та раз або два на день відкривайте пакет приблизно на 30 хв, щоб провітрити рослину. Якщо все зробити правильно, то через місяць-два з’явиться нове коріння.

Перед тим, як пересаджувати орхідею в горщик, варто адаптувати її до більш сухого повітря. Провітрюйте рослину частіше та поступово залишайте пакет відкритим на більш довгий період часу. Коли вона буде спокійно перебувати на відкритому повітрі 5-6 годин, її можна пересаджувати в субстрат.

Раніше OBOZ.UA публікував 5 ефективних порад щодо того, як правильно вирощувати орхідеї.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом