Новий меморандум с МВФ: які умови має виконати Україна
Новий меморандум с МВФ: які умови має виконати Україна

Новий меморандум с МВФ: які умови має виконати Україна

МВФ опублікував оновлений Меморандум про співпрацю з Україною. Нові важливі маяки: реформа митниці та скасування "правок Лозового". Станом на зараз виконано 23 з 37 маяків.

Як написав на своїй сторінці в Telegram заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, до перегляду було три маяки:

  • один виконали (концептуальна записка по "5-7-9")
  • один виконали із запізненням (одноосібний розгляд справ ВАКС)
  • один перенесли (аудит теплокомуненерго)

По кількісним критеріям лише трохи перевищили граничне обмеження державних запозичень у НБУ. Але в меморандумі уряд запевнив, що там вже теж виправили причини. Зміни в Меморандумі.

  • реформа митниці – до кінця жовтня
  • скасування "правок Лозового" – теж до кінця жовтня

Ще по трьох бенчмарках продовжили строки виконання:

  • оцінка ефекту від діючих податкових пільг – перенесли з кінця липня на кінець вересня 2024 року
  • аудит фінансового стану та заборгованості компаній централізованого теплопостачання – перенесли з кінця червня на кінець жовтня
  • створення нового адмінсуду замість ОАСК – перенесли з кінця липня на кінець грудня.

На найближчій перегляд буде лише один "маяк" про закон про перезавантаження БЕБ до кінця червня. Наступні кроки:

До кінця вересня провести аудит податкових пільг та втрат від них (перенесено з липня). Визначити найбільш постраждалі від війни держкомпанії та оцінити фіскальні та квазі-фіскальні ризики. Завершити зовнішній аудит ефективності НАБУ за участі трьох незалежних експертів з міжнародним досвідом та опублікувати його звіт.

До кінця жовтня: діагностика довоєнного процесу підготовки середньострокового бюджету. Реформа митниці відповідно до кращих міжнародних практик (новий "маяк"). Зовнішній аудит фінстану компаній центрального теплопостачання, відокремлення боргів до і після лютого 2022 (перенесено з червня). Зміни до КПК та скасування "правок Лозового". Розробити політику державної власності держпідприємств, дивідендну політику та стратегію приватизації (перенесли з серпня)

До кінця грудня 2024-го. Прийняти постанову КМУ з планом дій та таймлайном, які встановлять чіткий зв’язок між середньостроковим бюджтеним плануванням та капітальними видатками, а також визначать Мінфін відповідальним за нагляд. Підготовка засад оздоровлення банків. Впровадити методологію оцінки наглядових ризиків для інформування про пріоритети наглядової діяльності. Прийняти закон, який запустить новий незалежний суд (замість ліквідованого ОАСК) для розгляду адмінсправ проти держорганів (НБУ, НАБУ, НАЗК) (перенесено з липня)

Безстроковий маяк про те, що всі несистемні націоналізовані банки не можуть бути докапіталізовані та мають переходити до ФГВФО.

Напомним, с 31 марта 2023 г. МВФ утвердил рекордную четырехлетнюю программу Механизма расширенного финансирования (EFF) для Украины с финансированием в размере около 15,6 млрд дол. (11,6 млрд. SDR). В государственный бюджет Украины уже поступило три транша в рамках программы МВФ EFF общим объемом около 4,5 млрд дол. В 2024 году программа предусматривает 5,4 млрд дол. бюджетной помощи в Украине.

Только проверенная информация у нас в Telegram-канале OBOZ.UA и Viber . Не ведитесь на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом